Kevin Schijven Kevin Schijven
10/01/2020 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/01/2020 07:00

Interpol reduceert cryptojacking van 20.000 geïnfecteerde routers met 78%

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Interpol reduceert cryptojacking met 78% van 20.000 geinfecteerde routers

Foto: HUANG Zheng/Shutterstock

De internationale politie organisatie Interpol, heeft de hoeveelheid cryptojacking, het hacken van computers om ze te gebruiken voor het illegaal minen van cryptocurrency, met maar liefst 78% gereduceerd.
Interpol’s Global Complex for Innovation (IGCI) werkte samen met Trend Micro, een internationaal cybersecurity bedrijf uit Japan, blijkt uit een blogartikel gepubliceerd op 8 januari. Het initiatief van beide partijen was een vijf maanden lange operatie vanuit Singapore genaamd: Goldfish Alpha.
Interpol identificeerde een wereldwijde cryptojacking campagne dat misbruik maakte van de kwetsbaarheid in MikroTik-routers. Een persbericht van Interpol, gepubliceerd op 8 januari, meldt dat cryptojacking een groeiende dreiging is en dat slachtoffers zich vaak er niet eens van bewust zijn.
De Goldish Alpa operatie begon in juni 2019 en kwam toen 20.000 gehackte routers op het spoor in de regio Zuidoost-Azië, waaronder in de landen Brunei, Cambodia, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. Het aantal in de regio staat voor bijna een vijfde (18%) van het totaal aan geïnfecteerde apparaten wereldwijd.
Interpol meldt dat de operatie in november is afgerond en dat toen de hoeveelheid van geïnfecteerde routers met 78% is gereduceerd. Het gaat dan voornamelijk om de “Coinhive” cryptojacker die gebruikt wordt om monero (XMR) te minen.
Craig Jones, directeur van cybercrime bij Interpol, zegt het volgende erover:

Wanneer we worden geconfronteerd met opkomende cybercriminaliteit als cryptojacking, kan het belang van sterke partnerschappen tussen politie en cybersecurity-industrie niet genoeg worden benadrukt.

Door de expertise en gegevens over cyberdreigingen in de particuliere sector te combineren met de onderzoeksmogelijkheden van wetshandhaving, kunnen we onze gemeenschappen het beste beschermen tegen alle vormen van cybercriminaliteit

Van de zomer had de Franse politie ook een groot netwerk voor cryptojacking, een zogenaamd botnet, opgerold. Tevens werden van de zomer in Japan 16 personen gearresteerd omtrent een cryptojacking-zaak.
De koers van bitcoin dipte op 2 januari even kort onder de $7.000, maar de bears verloren de strijd in deze zone. Toch was de dip positief in meerdere opzichten. Waarom? Lees het in de nieuwe wekelijkse analyse van Crypto Insider David!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie