Franse politie ontmantelt gigantisch botnet voor cryptojacking monero (XMR)

De Franse politie heeft een zogenaamd ‘botnet’ platgelegd dat werd gebruikt voor het illegaal minen van de cryptocurrency monero (XMR). Dat meldt de BBC op 28 augustus.

- Advertentie -

Het botnet, een netwerk van meer dan 850.000 geïnfecteerde computers, werd gebruikt voor cryptojacking. Cryptojacking is het hacken van een computer om deze vervolgens te gebruiken voor het minen van cryptocurrency, in dit geval Monero.

Verder werd het netwerk gebruikt om geld af te persen via ransomware en om data te stelen van Israëlische ziekenhuizen en patiënten. Naar verluidt heeft de groep hackers miljoenen euro’s aan fraude gepleegd en zijn ze inmiddels op de vlucht geslagen.

De 850.000 computers werden geïnfecteerd met behulp van een virus genaamd Retadup. Dit virus werd verspreid via e-mails waarin geld of erotische plaatjes werden beloofd alsmede via geïnfecteerde USB drives. Het virus werd verspreid naar computers in meer dan 100 landen, maar voornamelijk in Midden- en Zuid-Amerika. Het hoofd van het botnet lag in de regio Parijs.

crypto_insiders_telegram_bannerDe cybercrime afdeling van de Franse politie, de zogenaamde cyber gendarmes, kwamen het netwerk zo’n zes maanden geleden op het spoor door een tip van antivirusbedrijf Avast. Samen met de Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) is het netwerk ontmanteld door het virus om te leiden naar een veilige bestemming.

Jean-Dominique Nollet, hoofd van de cybercrime afdeling, de Center of Combating Digital Crime (C3N), zegt het volgende erover in een interview met France Inter radio:

Mensen realiseren het zich misschien niet, maar 850.000 geïnfecteerde computers betekent enorme vuurkracht! Genoeg om alle (civiele) websites op aarde neer te halen, mochten ze dat willen.

- Advertentie -

Hij adviseert mensen geen e-mails te openen van onbekenden en zeker geen bijlagen in dergelijke mails te openen. Er zijn op het moment van schrijven nog geen arrestaties gemaakt in deze zaak. De verdachten zijn op de vlucht geslagen, mogelijk met miljoenen euro’s.

Vorige zomer werden 16 personen opgepakt in een cryptojacking-zaak met monero in Japan. In april dit jaar werden twee Roemenen veroordeeld voor het infecteren van meer dan 400.000 computers met cryptojacking-software.

Onze analist, Crypto Insider David, heeft weer een nieuwe column voor je klaarstaan. Zoals hij vorige week al aangaf zijn z’n ogen nu gericht op de 21 weken Moving Average (MA). Verder lezen? Klik dan hier!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

- Advertentie -
Ad
Bitvavo
Reviewed
€15.793,40 Kopen
1
Bitonic
Reviewed
€15.821,80 Kopen
2
Bitcoinmeester
Reviewed
€15.886,90 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€15.902,50 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€16.074,40 Kopen
Laatste nieuws

“Bitcoin” zoekopdrachten in Nederland op hoogste punt sinds 2017, komt de...

0
Bitcoin (BTC) brak onlangs zijn recordprijs die in 2017 gevestigd werd. Het nieuwe record ging gepaard met enorme sprongen in de afgelopen maanden, dit...
- Advertentie -
Expert analyses

Bitcoin koers dipt omlaag! Tijd voor paniek of voor nieuwe kansen?!

Het lijkt de afgelopen 24 uur wel alsof Pietje Paniek heel veel broertjes en zusjes heeft gekregen. De bitcoin koers heeft zich tot op...