Iran omarmt crypto betalingen voor internationale handel

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Iran omarmt crypto betalingen voor internationale handel

Foto: vanchai tan / Shutterstock.com

Het lijkt er sterk op dat Iran van plan is om op grote schaal gebruik te gaan maken van cryptocurrencies als betaalmiddel in de internationale handel. Onlangs deed het land de eerste transactie voor goederen die werden geïmporteerd met een waarde zo’n $10 miljoen in de vorm van crypto. Een overheidsfunctionaris stelde dat dit slechts het begin was.

Betalen met cryptocurrencies

De details van de transactie werden door het Iraanse Ministerie van Industrie, Handel en Mijnbouw bekend gemaakt en gepubliceerd door het lokale nieuwsplatform Tasnim Agency. Ook liet een hooggeplaatste Iraanse functionaris, Alireza Peyman-Pak, zich op Twitter uit over de bijzondere transactie.

“Deze week is de eerste officiële import orderregistratie ter waarde van 10 miljoen dollar succesvol afgerond met behulp van cryptocurrency.”

Volgens Peyman-Pak is dit echter slechts het begin van een adoptie van cryptocurrencies door de handelssector in Iran. Hij verwacht dat tegen september het gebruik van cryptocurrencies en smart contracts binnen de internationale handel aan de orde van dag zal zijn. 

“Tegen eind september zal het gebruik van cryptocurrencies en slimme contracten op grote schaal worden gebruikt in de buitenlandse handel met doellanden.” 

Iran en crypto

Het is niet de eerste keer dat de Iraanse overheid plannen heeft om de crypto industrie in het land te omarmen. Iets meer dan een jaar geleden was het minen van crypto in Iran nog verboden, maar dat verbod werd in 2021 opgeheven. Sterker nog, de overheid aldaar gaf zo’n 30 mining bedrijven een licentie om te opereren in Iran.

Dat internationale handel nu de goedkeuring heeft van de overheid om te betalen met cryptocurrencies is wederom een grote stap in de richting van vergaande adoptie van cryptovaluta. 

In 2021 publiceerde een Iraanse overheidsinstantie een rapport waarin werd gesteld dat zij cryptocurrencies konden gebruiken om Westerse sancties te omzeilen. Iran, net als Rusland, is namelijk het doelwit van een uitbundig pakket van economische sancties. 

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie