Kevin Schijven Kevin Schijven
03/06/2022 14:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/06/2022 14:15

Japan neemt historische stablecoin wet aan na Terra (LUNA) crash

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Japan neemt historische stablecoin wet aan na Terra (LUNA) crash

Foto: David Sandron/Shutterstock

Japan zet vandaag een historische eerste zet in de wereld van cryptocurrency. Het land heeft een nieuw regelgevend kader aangenomen voor zogeheten stablecoins, dat zijn crypto waarvan de waarde gekoppeld is aan een andere valuta of activa.

De wet volgt na de enorme crash van terraUSD (UST) en terra (LUNA), waar duizenden investeerders gezamenlijk miljarden hebben verloren. Japan is de eerste grote economie die een wet aanneemt voor stablecoins, meldt Bloomberg op 3 juni:

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Stablecoins worden “digitaal geld” in Japan

Onder de nieuwe wet krijgen stablecoins in Japan een duidelijkere definitie en worden ze bestempeld als “digitaal geld.” Stablecoins moeten verbonden zijn aan de Japanse yen of andere wettelijke valuta.

Dat betekent echter dat in Japan alleen banken en financiële instellingen met de juiste vergunning stablecoins mogen uitgeven. Japanse cryptocurrency exchanges noteren geen stablecoins. Daarnaast moeten investeerders gegarandeerd hun stablecoins kunnen inruilen tegen de nominale waarde.

De Japanse financiële toezichthouder, de Financial Services Agency (FSA), heeft het wetsvoorstel opgezet en deze werd vandaag aangenomen door het Japanse Hogerhuis. De verwachting is dat de wet later dit jaar nog van kracht gaat. De FSA gaat in de komende maanden de wet verder uitwerken.

Bestaande stablecoins worden niet specifiek benoemd in het wetsvoorstel, ook niet USDT van Tether. Zelfs de ingestorte algoritmische stablecoin van Terra wordt niet benoemd, al kwam de wet waarschijnlijk in sneltreinvaart terecht na de recente crash. Men verwacht dat de bovengenoemde garantie weer vertrouwen terugbrengt naar stablecoins in Japan, die door de crash zwaar was beschadigd.

De hoeveelheid stablecoins in de wereld begon vanaf medio 2020 hard te stijgen en kwam in 2021 in een versnelling terecht. In mei daalde de totale marktkapitalisatie van alle stablecoins echter met bijna $30 miljard of zo’n 16%. De totale waarde van alle stablecoins in circulatie komt momenteel rond $160 miljard uit.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Advertentie
Advertentie