Roy van Krieken Roy van Krieken
25/12/2023 18:59 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/12/2023 17:29

Japan komt met grote belastinghervorming voor crypto-industrie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
tax-bitcoin-japan-belasting-crypto

Foto: Shutterstock/Andrey Aboltin

Japan staat op het punt een significante verandering in zijn belastingbeleid te ondergaan, die de manier waarop bedrijven omgaan met crypto zou kunnen transformeren. Na een recent kabinetsbesluit streeft de regering ernaar de belasting op ongerealiseerde crypto-winsten voor bedrijven af te schaffen. Dit voorstel, dat nog moet worden goedgekeurd door de nationale wetgevers, zou de lasten van bedrijven die in digitale activa handelen kunnen verlichten en Japan positioneren als een gunstiger klimaat voor crypto-innovatie.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Huidige situatie en voorgestelde crypto-wijzigingen

Onder de huidige wetgeving moeten Japanse bedrijven belasting betalen over de papieren winsten van hun cryptocurrency-bezittingen, een regel die zwaar weegt op bedrijven die in deze volatiele activa investeren. De voorgestelde hervorming wil deze belasting alleen toepassen op daadwerkelijke gerealiseerde winsten bij de verkoop van cryptocurrencies, in lijn met de belastingregels die al gelden voor particuliere beleggers. Deze stap is bedoeld om investeringen en ontwikkelingen in de crypto- en Web3-sector te stimuleren.

Als de wetgeving wordt aangenomen, zou dit een significante verandering betekenen voor bedrijven die in crypto actief zijn. Het zou niet alleen de belastingdruk verlichten maar ook een stimulans kunnen zijn voor meer bedrijven om te investeren in en te innoveren met crypto en gerelateerde technologieën.

Het voorstel om de belasting op ongerealiseerde crypto-winsten af te schaffen is een belangrijke indicator van Japan’s bereidheid om een leidende rol te spelen in de crypto-industrie. Dit beleid, dat in april 2024 van kracht zou kunnen worden, is onderdeel van een beweging die waarschijnlijk wereldwijd de aandacht zal trekken van zowel investeerders als andere regeringen die overwegen hoe om te gaan met de belasting van digitale activa.

Advertentie

Belasting in Nederland

Belasting is natuurlijk niet alleen in Japan een ding. Ook in Nederland moet iedereen er elk jaar aan geloven. Het einde van het jaar nadert, en dat betekent dat crypto investeerders op moeten letten. De peildatum voor je investeringen is namelijk 1 januari 00:00 en dit jaar zijn er een aantal belangrijke regels veranderd. Wil je meer weten over je belastingaangifte en crypto, lees dan dit artikel waar we dieper ingaan op de feiten.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie