Kabinet gaat hogere straffen voor fraude met betaalapps, phishing en bitcoin (BTC) invoeren

Kabinet gaat hogere straffen voor fraude met betaalapps, phishing en bitcoin (BTC) invoeren

Het Kabinet wil hogere straffen invoeren voor fraude met nieuwe niet-contante betaalmethoden. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel van minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, dat ingediend is ter consultatie.

De minister wil de nieuwe vormen van digitale fraude gelijktrekken met oudere vormen van fraude. Momenteel staat er nog een tot vier jaar gevangenisstraf op fraude met betaalapps, dat zou verhoogd kunnen worden tot zes jaar. Op oude vormen, als fraude met bankpassen, staat al zes jaar.

Het nieuwe wetsvoorstel is een doorvoering van Europese richtlijnen. Omdat deze vorm van fraude vaak grensoverschrijdend is wil de Europese Unie dezelfde regels overal in Europa hebben zodat dit soort fraude gemakkelijker kan worden aangepakt.

Advertentie

Fraude met cryptocurrencies als bitcoin (BTC) zouden ook onder de nieuwe wetgeving vallen. Ook phishing gaat harder bestraft worden, van 2 tot 3 jaar, maximaal. Wellicht naar aanleiding van een Nederlander die vorige week nog een miljoen euro verloor na een pishing-sms.

Deze week zijn nog drie Amerikanen opgepakt omtrent fraude van $722 miljoen met BitClub.

Vorige week hield de Tweede Kamer een plenair debat over de aankomende toezichtregels voor crypto-gerelateerde bedrijven. Lees hier wat de eventuele gevolgen ervan kunnen zijn.

Onze technisch analist David van Ineveld heeft weer een nieuwe wekelijkse bitcoin (BTC) koers analyse online staan. Zijn advies: Hold your fire! Lees in zijn nieuwste analyse waarom!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

SATOS

4.6/5

€7.651,28 Kopen
Litebit

4.5/5

€7.633,66 Kopen
Bitcoinmeester

4.4/5

€7.619,57 Kopen
Anycoin Direct

4.4/5

€7.636,47 Kopen
Bitvavo

4.4/5

€7.556,00 Kopen
Bitkassa

3.7/5

€7.725,29 Kopen
Bitonic

3.4/5

€7.619,31 Kopen
Laatste nieuws