Erik Juffermans Erik Juffermans
21/02/2023 20:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/02/2023 20:00

Mensen in opkomende landen het hardst geraakt door Terra en FTX

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Mensen in opkomende economieën het hardst geraakt door Terra en FTX

Foto: Maurice NORBERT / Shutterstock.com

De crypto sector heeft betere jaren gekend dan 2022. Vooral de tweede helft van afgelopen jaar hakte er flink in. De neerval van Terra (LUNA) trok $450 miljard dollar uit de crypto markten. FTX deed daar nog een schepje bovenop en had een schade van $200 miljard tot gevolg. Een onderzoek van the Bank for International Settlements (BIS), of Bank voor Internationale Betalingen (BIB), toont aan dat vooral particuliere investeerders in opkomende economieën de dupe waren van deze rampen.

Terra (LUNA) en Do Kwon moeten megaboete van miljarden betalen
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto retail trekt aan kortste eind

De BIS analyseerde data van crypto apps uit 95 landen en meldt dat driekwart van de gebruikers deze apps downloadde toen bitcoin (BTC) meer dan 20 duizend dollar waard was. Deze data heeft betrekking op de jaren tussen 2015 en 2022. De gemiddelde investeerder verloor 431 dollar tegen het einde van 2022.

Dit bedrag is over het algemeen hoger in opkomende economieën zoals Brazilië, India, Turkije en Thailand. Daarnaast heeft er hoogstwaarschijnlijk ook een herverdeling van kapitaal plaatsgevonden tussen grote en kleine bezitters. De data toont aan dat grote bezitter hun coins verkochten voordat de prijzen begonnen te dalen. Op dit moment waren particuliere investeerders juist aan het kopen.

Autoriteiten moeten crypto omarmen

De kwetsbare positie van particuliere investeerders heeft de aandacht getrokken van toezichthouders. Vooral sinds de neerval van crypto exchange FTX is de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) bezig met een reiniging van de crypto industrie. Zo werden crypto exchanges Kraken en Binance al het doelwit van de SEC in de afgelopen weken.

Niet iedereen is te spreken over de stellige aanpak van de SEC. Deze week meende oprichter van Gemini, Cameron Winklevoss, dat als de Amerikaanse autoriteiten crypto niet omarmen dit serieuze gevolgen zal hebben. Mocht het Westen, en vooral de SEC, hun vijandige houding jegens crypto niet veranderen dan zal het Westen “de grootse periode van groei sinds het internet missen”. Volgens hem is de proactieve aanpak in Azië een beter voorbeeld van crypto adoptie.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie