Erik Juffermans Erik Juffermans
21/02/2023 20:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/02/2023 20:00

Mensen in opkomende landen het hardst geraakt door Terra en FTX

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Mensen in opkomende economieën het hardst geraakt door Terra en FTX

Foto: Maurice NORBERT / Shutterstock.com

De crypto sector heeft betere jaren gekend dan 2022. Vooral de tweede helft van afgelopen jaar hakte er flink in. De neerval van Terra (LUNA) trok $450 miljard dollar uit de crypto markten. FTX deed daar nog een schepje bovenop en had een schade van $200 miljard tot gevolg. Een onderzoek van the Bank for International Settlements (BIS), of Bank voor Internationale Betalingen (BIB), toont aan dat vooral particuliere investeerders in opkomende economieën de dupe waren van deze rampen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto retail trekt aan kortste eind

De BIS analyseerde data van crypto apps uit 95 landen en meldt dat driekwart van de gebruikers deze apps downloadde toen bitcoin (BTC) meer dan 20 duizend dollar waard was. Deze data heeft betrekking op de jaren tussen 2015 en 2022. De gemiddelde investeerder verloor 431 dollar tegen het einde van 2022.

Dit bedrag is over het algemeen hoger in opkomende economieën zoals Brazilië, India, Turkije en Thailand. Daarnaast heeft er hoogstwaarschijnlijk ook een herverdeling van kapitaal plaatsgevonden tussen grote en kleine bezitters. De data toont aan dat grote bezitter hun coins verkochten voordat de prijzen begonnen te dalen. Op dit moment waren particuliere investeerders juist aan het kopen.

Autoriteiten moeten crypto omarmen

De kwetsbare positie van particuliere investeerders heeft de aandacht getrokken van toezichthouders. Vooral sinds de neerval van crypto exchange FTX is de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) bezig met een reiniging van de crypto industrie. Zo werden crypto exchanges Kraken en Binance al het doelwit van de SEC in de afgelopen weken.

Niet iedereen is te spreken over de stellige aanpak van de SEC. Deze week meende oprichter van Gemini, Cameron Winklevoss, dat als de Amerikaanse autoriteiten crypto niet omarmen dit serieuze gevolgen zal hebben. Mocht het Westen, en vooral de SEC, hun vijandige houding jegens crypto niet veranderen dan zal het Westen “de grootse periode van groei sinds het internet missen”. Volgens hem is de proactieve aanpak in Azië een beter voorbeeld van crypto adoptie.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Advertentie