Simon Bosch Simon Bosch
07/10/2023 08:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/10/2023 08:00

Nederland en de VN zetten stappen om AI wereldheerschappij te voorkomen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederland en de VN zetten stappen om AI wereldheerschappij te voorkomen

Foto: Stokkete/Shutterstock

De hype rondom artificial intelligence (AI) bracht ook een hoop zorgen met zich mee, omdat het uit kan monden in de rampscenario’s waarin slimme robots zich losmaken van hun menselijke makers. Maar als we dat kunnen voorkomen, dan kan de techniek een hoop moois bieden. De Verenigde Naties, de Europese Commissie en de Nederlandse overheid willen in die richting sturen door AI te reguleren.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Nederlands instituut verantwoordelijk voor AI regulatie

Dat schrijft het United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) in een persbericht. Zoals de naam al verklapt is UNESCO niet alleen verantwoordelijk voor het beschermen van culturele werelderfgoederen, maar ook voor het in de juiste banen leiden van maatschappelijke, educatieve en wetenschappelijke vraagstukken.

Omdat de ontwikkelingen omtrent AI erg snel gaan, wil de internationale organisatie voorkomen dat AI in de toekomst ontspoort:

Dit is geen technische discussie, maar een maatschappelijke. We hebben het over de soort wereld waar we in willen leven. Om de technische ontwikkeling van AI vorm te geven hebben we effectief beleid nodig dat wordt ondersteund door de ethische en morele waarden waar we allemaal om geven – Gabriela Ramos, UNESCO-assistent-directeur voor Sociale Wetenschappen

Het lijkt erop dat de meeste taken bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) zullen komen te liggen. Om de RDI te helpen zal UNESCO een onderzoeksrapport beschikbaar stellen dat de huidige stand van zaken van AI-regulatie beschrijft. Ook zal het beschrijven wat de RDI moet doen in specifieke gevallen, en er zullen trainingen worden georganiseerd om het instituut genoeg mankracht te geven.

Advertentie

AI zonder regulatie kan gevaarlijk zijn

Op het moment van schrijven hameren verschillende overheden op regulatie van de jonge sector. Dat is geen verrassing, want OpenAI’s ChatGPT en andere AI-modellen hadden vlak na de introductie al een enorme invloed. Ook zijn er verschillende belangrijke critici die graag willen dat de industrie bewust gas terugneemt.

Elon Musk is zelfs bezorgd dat AI een bedreiging kan vormen voor de mensheid. Hij gebruikt AI op grote schaal binnen zijn bedrijven, het is voor hem dus juist belangrijk dat de sector zich zo snel mogelijk ontwikkelt. OpenAI-CEO Sam Altman roept op tot hetzelfde.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
Advertentie