Erik Juffermans Erik Juffermans
06/06/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/06/2023 18:30

A.I. kan binnen 2 jaar mensen doden, zeggen experts

Nieuws
A.I. kan binnen 2 jaar mensen doden, zeggen experts

Foto: Usa-Pyon/Shutterstock

De nodige zorgen over artificial intelligence (AI), of kunstmatige intelligentie, zijn al geuit de laatste tijd. Maar deze recente uitspraak van een Brits team dat onderzoek doet naar AI spant de kroon. Op basis van hun projecties zou AI binnen twee jaar in staat zijn om mensen te doden. Dit bleek uit een interview met Britse media.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Experts maken zich hele grote zorgen

Het speciale team dat onderzoek doet naar AI heeft dringend advies gegeven aan de Britse minister-president. Als de mensheid binnen twee jaar niet de ontwikkeling van AI onder controle krijgt, heeft dit mogelijk zeer grote gevolgen. Volgens Matt Clifford, hoofd van het onderzoeksteam, wordt AI steeds krachtiger en in een steeds rapper tempo.

“We hebben twee jaar om een raamwerk te ontwikkelen dat het controleren en reguleren van deze [AI] modellen mogelijk maakt.”

Aldus Clifford in het interview. Binnen twee jaar is AI namelijk dermate krachtig dat we als mensheid “meerdere enge risico’s” lopen. Het interview komt als reactie op een open brief die vorige week werd ondertekend door 350 prominente AI-experts. Het statement in de open brief luidt als volgt:

“Het verkleinen van het risico op uitsterven door AI zou een wereldwijde prioriteit moeten zijn, gezamenlijk met andere risico’s op maatschappelijke schaal, zoals pandemieën en een nucleaire oorlog.”

De brief werd onder andere ondertekend door de CEO van ChatGPT Sam Altman, Bill Gates en Demis Hassabis, de CEO van Google DeepMind. Volgens heb zijn de de gevolgen van de ontwikkeling van AI in potentie dus zeer dodelijk.

AI dodelijk?

Ja, dat lees je goed. Hoewel het heel moeilijk voor te stellen is, delen experts deze mening. Volgens de projecties die het onderzoeksteam deed, zijn de risico’s van AI “zeer gevaarlijk, en zou mogelijk “binnen twee jaar velen mensen het leven kunnen kosten.” Volgens Clifford moet er heel snel iets veranderen. De focus moet momenteel liggen op het begrijpen van AI. 

“De mensen die de beste AI systemen bouwen geven toe dat ze niet begrijpen waarom AI zich gedraagt zoals het zich gedraagt.”

Met de opkomst van AI begeeft de mensheid zich op onontgonnen terrein. Dit terrein is, als we de experts moeten geloven, te vergelijken met dodelijk drijfzand. Als we niet heel snel de ontwikkeling van AI onder controle hebben, zouden we nog wel eens een hele penibele toekomst tegemoet kunnen gaan.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie