Erik Juffermans Erik Juffermans
06/06/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/06/2023 18:30

A.I. kan binnen 2 jaar mensen doden, zeggen experts

Nieuws
A.I. kan binnen 2 jaar mensen doden, zeggen experts

Foto: Usa-Pyon/Shutterstock

De nodige zorgen over artificial intelligence (AI), of kunstmatige intelligentie, zijn al geuit de laatste tijd. Maar deze recente uitspraak van een Brits team dat onderzoek doet naar AI spant de kroon. Op basis van hun projecties zou AI binnen twee jaar in staat zijn om mensen te doden. Dit bleek uit een interview met Britse media.

Un crypto café resultó en una broma cara: 1,6 BTC por una comida
Un crypto café resultó en una broma cara: 1,6 BTC por una comida

Experts maken zich hele grote zorgen

Het speciale team dat onderzoek doet naar AI heeft dringend advies gegeven aan de Britse minister-president. Als de mensheid binnen twee jaar niet de ontwikkeling van AI onder controle krijgt, heeft dit mogelijk zeer grote gevolgen. Volgens Matt Clifford, hoofd van het onderzoeksteam, wordt AI steeds krachtiger en in een steeds rapper tempo.

“We hebben twee jaar om een raamwerk te ontwikkelen dat het controleren en reguleren van deze [AI] modellen mogelijk maakt.”

Aldus Clifford in het interview. Binnen twee jaar is AI namelijk dermate krachtig dat we als mensheid “meerdere enge risico’s” lopen. Het interview komt als reactie op een open brief die vorige week werd ondertekend door 350 prominente AI-experts. Het statement in de open brief luidt als volgt:

“Het verkleinen van het risico op uitsterven door AI zou een wereldwijde prioriteit moeten zijn, gezamenlijk met andere risico’s op maatschappelijke schaal, zoals pandemieën en een nucleaire oorlog.”

De brief werd onder andere ondertekend door de CEO van ChatGPT Sam Altman, Bill Gates en Demis Hassabis, de CEO van Google DeepMind. Volgens heb zijn de de gevolgen van de ontwikkeling van AI in potentie dus zeer dodelijk.

AI dodelijk?

Ja, dat lees je goed. Hoewel het heel moeilijk voor te stellen is, delen experts deze mening. Volgens de projecties die het onderzoeksteam deed, zijn de risico’s van AI “zeer gevaarlijk, en zou mogelijk “binnen twee jaar velen mensen het leven kunnen kosten.” Volgens Clifford moet er heel snel iets veranderen. De focus moet momenteel liggen op het begrijpen van AI. 

“De mensen die de beste AI systemen bouwen geven toe dat ze niet begrijpen waarom AI zich gedraagt zoals het zich gedraagt.”

Met de opkomst van AI begeeft de mensheid zich op onontgonnen terrein. Dit terrein is, als we de experts moeten geloven, te vergelijken met dodelijk drijfzand. Als we niet heel snel de ontwikkeling van AI onder controle hebben, zouden we nog wel eens een hele penibele toekomst tegemoet kunnen gaan.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, 'slechtste week ooit'
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Crypto Ontbijt: Marktcrash, flinke uitstroom ethereum-ETF’s & nieuwe Mt. Gox ronde
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Advertentie
crypto-insiders-icon