Erik Juffermans Erik Juffermans
17/06/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/06/2023 15:00

Elon Musk uit opnieuw zijn zorgen over kunstmatige intelligentie

Nieuws
Elon Musk uit opnieuw zijn zorgen over kunstmatige intelligentie

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Mogelijke ‘catastrofale gevolgen’ voorspelt ondernemer Elon Musk voor artificial intelligence (AI), of kunstmatige intelligentie. Tenminste, als er geen duidelijke wetgeving komt voor de ontwikkeling van AI-systemen. Dit claimt Musk tijdens de Viva Tech conferentie in Parijs. Het is de zoveelste keer dat Musk op de gevaren van AI wijst. 

Crypto airdrops vaak enorm winstgevend, blijkt uit onderzoek

Mensen doden?

Musk is bang dat AI zonder regulatie kan veranderen in iets dat we als mensen niet kunnen controleren. Hij zegt zelfs dat dit scenario zou kunnen resulteren in ‘catastrofale gevolgen’ voor de mensheid. Hiermee echoot hij de zorgen van een groep Engelse onderzoekers. Deze onderzoekers gaan zelfs een stapje verder dan Musk. Zij verwachten namelijk dat op basis van huidige modellen, AI-systemen binnen twee jaar mensen kunnen doden. Hoe ze precies tot deze conclusie zijn gekomen niet helemaal duidelijk, maar zorgwekkend is het wel.

Op de conferentie legt Musk uit dat er verschillende scenario’s mogelijk zijn betreffende AI. Een hiervan is de ‘positieve uitkomst’, waarbij onze toegang tot goederen en diensten nog makkelijker wordt. Maar dit is zeker geen garantie zegt hij.

“Dat is niet de enige mogelijke uitkomst. We moeten de kans dat er iets fout gaat met digitale superintelligentie minimaliseren.”

De zorgen zijn groot

Musk en de eerder genoemde groep Britse onderzoekers zijn niet de enige die zich grote zorgen maken om AI. Eind maart ondertekenden 2600 onderzoekers en experts een open brief waarin ze hun zorgen uitten over AI. In de brief werd een onmiddellijk halt verzocht van de ontwikkeling van AI-systemen zoals bijvoorbeeld OpenAI’s ChatGPT.

Opvallend genoeg is de CEO van OpenAI, Sam Altman, het hier grotendeels mee eens. Ondanks dat zijn bedrijf heel veel geld verdient met de opmars van AI maakt ook hij zich zorgen: “Als deze technologie fout gaat, dan gaat het heel erg fout,” zei hij vorige maand in een getuigenis voor het Amerikaanse congres.

Momenteel weten we heel weinig over AI, en de ontwikkeling ervan gaat extreem hard. De zorgen zijn begrijpelijk omdat we simpelweg de potentie van AI op dit moment niet kunnen inschatten. Hopelijk zijn de rampscenario’s die sommige experts voorspellen overdreven en klassieke voorbeelden van ‘doemdenken’.  

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie