Simon Bosch Simon Bosch
17/10/2022 16:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/11/2023 12:53

Noord-Korea zit mogelijk al jaren achter Japanse crypto-hacks

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Noord-Korea zit mogelijk al jaren achter Japanse crypto-hacks

Foto: Willrow Hood / Shutterstock.com

2022 is in veel opzichten hét jaar van de crypto-hacks gebleken, zo is gebleken uit onderzoek. Maar hacks zijn in de wereld van cryptocurrencies niets nieuws, en volgens Japan is Noord-Korea al jaren actiever dan we dachten.

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Noord-Korea dader crypto-hacks Japan

Dat schrijft de Japanse overheid in een brief aan Japanse bedrijven in de crypto-industrie. De Noord-Koreaanse overheid heeft zijn eigen hackersgroep, Lazarus Group. Deze organisatie zat de afgelopen jaren achter een enorm aantal verwoestende hacks, waaronder die van DeBridge Finance. Het Aziatische land is zelfs wereldleider in crypto-criminaliteit, ondanks dat de bevolking niet bepaald onderlegd zal zijn met het gebruik van het internet.

Volgens de Japanse National Police Agency (NPA) and Financial Services Agency (FSA) zijn Japanse bedrijven op grote schaal het doelwit van Noord-Koreaanse phishing-hacks. Hiermee proberen hackers van Lazarus crypto-activa te ontfutselen van nietsvermoedende werknemers. Ze zetten nepaccounts op en doen zich voor als een topman van het bedrijf, die zakelijke transacties zou doen. Het slachtoffer wordt overtuigd om op links en bijlagen te klikken, die malware bevatten.

De bestanden waar slachtoffers op uitkomen zouden met cryptovaluta te maken hebben. Daarom raden de Japanse wetshandhavers aan om deze bestanden niet te openen, niet zomaar op links te klikken en om hun private keys voor henzelf te houden. Ook vindt de overheid dat Japanners antivirussoftware zouden moeten installeren.

Advertentie

Lazarus Group zat achter veel meer bitcoin hacks

Lazarus Group zou in verbinding staan met het Reconnaissance General Bureau, de geheime dienst van Noord-Korea. Het zou naast voor hacks waar geen geld mee gemoeid werd ook verantwoordelijk zijn geweest voor veel crypto-hacks, waar het zo’n 1,59 miljard dollar aan tokens heeft weten te stelen. Hiermee zou het kernwapenprogramma van de Noord-Koreaanse overheid worden bekostigd.

De organisatie is ook een belangrijke reden geweest voor de Verenigde Staten om sancties op te leggen op de crypto-mixer Tornado Cash. Van deze dienst zou Lazarus gebruikmaken om gestolen tokens wit te wassen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie