Simon Bosch Simon Bosch
29/06/2022 16:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/06/2022 16:01

Noord-Koreaans kernwapenprogramma in de problemen door crypto crash

Nieuws

Je zou denken dat dictaturen als Noord-Korea niet zo happig zijn op het gebruik van cryptocurrencies, en dus ook dat ze niet zo veel last hebben van de crash, maar niets is minder waar. Noord-Korea is juist erg actief in crypto, en het zou veel last hebben van de crash. Zelfs het kernwapenprogramma van het land zou daarom mogelijk in het geding kunnen komen.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Noord-Korea hackt voor crypto

Dat schrijft Reuters, die twee Zuid-Koreaanse overheidsmedewerkers heeft gesproken. De crash zou het uitcashen van gestolen cryptocurrencies bemoeilijken en het zou gevolgen kunnen hebben voor hoe het zijn militaire projecten financiert.

In april werd bekend dat het land achter de grootste Ethereum-hack tot nu toe zat. Staatshackers hadden de Ronin-bridge van gaming-protocol Axie Infinity gehackt, wat leidde tot 173.000 ETH en 25,5 miljoen USDC aan buit. Omgerekend was op dat moment meer dan 600 miljoen dollar waard. Kennelijk is Noord-Korea geen HODL’er, maar verkoopt het zijn tokens voor andere dingen. Vermoedelijk koopt het land met name dollars en goud terug.

Toch heeft Noord-Korea volgens data van Chainalysis ook nog niet-verkochte tokens, schrijft Reuters. Dit zou tussen 2017 en 2021 gestolen zijn in 49 hacks. Deze gestolen geldmiddelen waren begin dit jaar nog 170 miljoen dollar waard, maar nu is dit nog maar 65 miljoen USD. Eén van de posities heeft volgens Nick Larsen, van het on-chain-analysebedrijf TRM Labs, in korte tijd 80% tot 85% van zijn waarde verloren. Nu is het nog slechts 10 miljoen dollar waard.

Advertentie

Noord-Koreaanse hacks zijn fake news’

Het land zal niet op zijn achterhoofd gevallen zijn en zal dus het besef hebben dat cryptocurrencies op de lange termijn best veel potentie kunnen hebben. Reuters belde met de Noord-Koreaanse ambassade in Londen. Het land heeft geen reactie gegeven ‘omdat de beschuldigingen van Noord-Koreaanse hacks fake news zijn’.

Achter veel van de hacks zou de beruchte hackergroup Lazarus Group zitten. Deze staatshackers waren naast voor de hierboven genoemde Axie Infinity-hack ook verantwoordelijk voor de beruchte WannaCry-ransomware. In totaal zou het in 2021 zo’n 400 miljoen dollar hebben buitgemaakt. De enkele hack van Axie Infinity overtrof dus een heel jaar aan criminaliteit.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie