Ivo Melchers Ivo Melchers
22/04/2023 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/04/2023 11:00

Oekraïne is van plan om Europese crypto regelgeving over te nemen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Oekraïne haalde al 70 miljoen dollar aan crypto donaties op

Foto: Yalcin Sonat/Shutterstock

Afgelopen donderdag kon je in het crypto nieuws lezen dat de Europese Unie de historische ‘MiCA’ crypto wet wet heeft goedgekeurd. MiCA staat voor ‘The Markets in Crypto Assets’ en werd drie jaar geleden geïntroduceerd door het Europese Parlement. Overtuigend werden de twee plannen, die de regels voor crypto licenties veel duidelijk maken en crypto diensten verplicht om een ‘know your customer (KYC)’ beleid te hanteren, goedgekeurd.

Onmiddellijk na het passeren van het Europese parlement kondigden de Oekraïense autoriteiten plannen aan om de MiCA-regelgeving van de EU over te nemen.

MetaMask Ethereum wallet klaagt SEC aan in nieuwe grote cryptorechtszaak
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Oekraïne volgt Europa in crypto regelgeving

De plaatsvervangend voorzitter van de belastingcommissie van Oekraïne, Yaroslav Zheleznyak, zei op 20 april op zijn Telegram-kanaal het volgende:

”Wij, samen met collega’s van de NKCPFR (Nationale Commissie voor effecten en de aandelenmarkt) en andere toezichthouders, werken al aan de implementatie van enkele bepalingen van MiCA om crypto-activa legaal te maken in Oekraïne.’’

Yuri Boyko, lid van de NKCPFR, is ervan overtuigd dat Oekraïne een van de eerste landen zal zijn die deze verordening in nationale wetgeving zal implementeren.

Het Oost-Europese land ontving in juni 2022 tevens de status van kandidaat-lidstaat voor toetreding tot de EU. Deze werd in februari 2022 aangevraagd tijdens de Russische invasie. Zolang de oorlog gaande is, kan het land echter nog geen lid worden van de Europese Unie.

Europese crypto regulatie

De introductie van MiCA betekent een grote vooruitgang voor de crypto-industrie binnen de EU. MiCA is dan ook het resultaat van langdurige inspanningen van Europese beleidsmakers om uniforme regelgeving in te voeren en gestandaardiseerde regels te creëren voor de crypto-industrie in de EU. Momenteel zijn cryptobedrijven nog verplicht zich te houden aan 27 verschillende regelgevingskaders in de EU-lidstaten.

De implementatie van MiCA zal naar verwachting het concurrentievermogen van startups in de EU verbeteren, wat zou kunnen leiden tot een stijging van hun marktaandeel in vergelijking met niet-gereguleerde concurrenten.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie