Erik Juffermans Erik Juffermans
10/05/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/05/2023 19:00

President Biden haalt uit naar rijke crypto beleggers

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Joe Biden deelt onbedoeld bitcoin meme

Foto: lev radin/Shutterstock

Het Witte Huis is druk bezig het budget voor 2024 op orde te krijgen. Een groot onderdeel hiervan zijn bezuinigingen en het uitzoeken waar mogelijk meer belasting te innen valt. In deze zoektocht heeft de Biden administratie het vizier op welvarende crypto investeerders gericht. Dit bleek uit een tweet van president Biden op dinsdag.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Biden richt zich op crypto beleggers

Naast uit te halen naar crypto-investeerders deelde hij ook een sneer uit naar de Republikeinen:

“We denken dat het Congres de mazen in de belastingwetgeving moet dichten die rijke crypto-investeerders helpen ($18 miljard). MAGA Republikeinen vinden dat het Congres moet bezuinigen op voedselveiligheidsinspecties ($15 miljard).”

Aldus president Joe Biden. Mazen in de wet die rijke crypto beleggers bevoordelen zijn volgens Het Witte Huis niet wenselijk. Biden doelt hoogstwaarschijnlijk op wash sales. Dit houdt in dat iemand assets, in dit geval crypto, tegen een verlies verkoopt om belastingvoordelen te krijgen. Vervolgens worden de assets snel teruggekocht. Officieel zijn dergelijke praktijken niet illegaal.

Belasting op crypto miners

Recent stelde de Biden administratie ook al een andere belastingwet voor die een stuk minder logisch lijkt. Het gaat hierbij om een 30 procent belasting voor het energieverbruik van bitcoin (BTC) en crypto miners in de Verenigde Staten. Het doel hiervan is om de impact die crypto mining op het milieu heeft te verminderen.

“Een accijns belasting op het elektriciteitsgebruik van digitale assets miners kan zowel de mining activiteit als milieu-impact en andere schade verminderen,” aldus het wetsvoorstel.

De reactie op het voorstel vanuit de crypto gemeenschap is zoals te verwachten zeer kritisch. Volgens de kritiek wordt crypto mining namelijk steeds groener. Volgens een recent onderzoek is meer dan de helft van alle energie die wordt gebruikt voor Bitcoin mining inmiddels duurzaam. De belastingwet zal volgens critici de crypto mining sector naar landen zoals Rusland duwen.

De Amerikaanse overheid lijkt zich echter niet te laten overtuigen door de tegenargumenten, en de kans lijkt groot dat de wet er gaat komen. Mocht het wetsvoorstel geaccepteerd worden zal deze per ingang van 2024 in werking treden.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie