Erik Juffermans Erik Juffermans
03/05/2023 10:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/05/2023 10:00

Het Witte Huis pusht voor 30% belasting op bitcoin mining

icon-mining
Mining
Los pools de minería BTC pierden potencia tras esta actualización

Foto: Phonlamai Photo/Shutterstock

In maart schreven we al over een zorgelijk wetsvoorstel van het Witte Huis voor bitcoin (BTC) en crypto miners. De Biden-administratie diende een wetsvoorstel in dat de belasting voor crypto miners moeten verhogen naar 30 procent. Het was even stil rondom het voorstel, maar adviseurs van President Biden hebben in een nieuwe statement het voorstel weer naar de voorgrond gebracht.

Bitcoin mining difficulty keldert naar laagste niveau in maanden
Bitcoin mining difficulty keldert naar laagste niveau in maanden

30 procent belasting voor bitcoin miners

De wet wil dat er 30 procent belasting geïnd wordt op het elektriciteitsgebruik van crypto miners in de Verenigde Staten. Het doel is om de impact die crypto mining op het milieu heeft te verminderen.

“Een accijns belasting op het elektriciteitsgebruik van digitale assets miners kan zowel de mining activiteit als milieu-impact en andere schade verminderen,”

Aldus het wetsvoorstel van maart. Het statement dat de adviseurs van President Joe Biden op 2 mei openbaar gemaakt hebben, legt de nadruk op de noodzaak van de nieuwe wet. 

“Momenteel hoeven crypto mining bedrijven niet te betalen voor kosten die ze voor anderen genereren in de vorm van milieuvervuiling, hogere energieprijzen en de impact van meer broeikasgassen op het klimaat.”

Forse kritiek vanuit crypto gemeenschap

Het wetsvoorstel kreeg, zoals te verwachten, geen lof van de crypto gemeenschap. Volgens de kritiek zijn de statements over crypto mining simpelweg onjuist. Het is namelijk bekend dat crypto mining steeds duurzamer wordt. Inmiddels zou het grootste deel van de energie die wordt gebruikt voor het minen van bitcoin duurzaam zijn. Ook heeft onderzoek aangetoond dat bitcoin mining als een stabilisator van het elektriciteitsnetwerk kan fungeren. Volgens het Witte Huis is het duurzame energiegebruik van crypto mining niet per definitie positief.

“Wanneer miners groene energie gebruiken betekent dit dat er minder groene energie beschikbaar is voor anderen. Dit verhoogt energieprijzen en verhoogt de afhankelijkheid op fossiele brandstoffen.”

De overheid en de crypto gemeenschap lijken loodrecht tegenover elkaar te staan in deze discussie. Critici noemen het voorstel “desinformatie” en “propaganda”. Volgens de kritiek lost de wet helemaal niks op, en zal het enkel de crypto mining industrie “naar Rusland en andere landen duwen”.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Mining nieuws

Waarom stijgen bitcoin en ethereum vandaag?
Bitcoin miners houden vast aan miljarden – koersstijging verwacht
Crypto exchange aandelen worden massaal in de verkoop gezet
Bitcoin mining bedrijven renderen beter dan BTC koers, zegt JPMorgan
Advertentie