Erik Juffermans Erik Juffermans
03/05/2023 10:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/05/2023 10:00

Het Witte Huis pusht voor 30% belasting op bitcoin mining

Nieuws
Los pools de minería BTC pierden potencia tras esta actualización

Foto: Phonlamai Photo/Shutterstock

In maart schreven we al over een zorgelijk wetsvoorstel van het Witte Huis voor bitcoin (BTC) en crypto miners. De Biden-administratie diende een wetsvoorstel in dat de belasting voor crypto miners moeten verhogen naar 30 procent. Het was even stil rondom het voorstel, maar adviseurs van President Biden hebben in een nieuwe statement het voorstel weer naar de voorgrond gebracht.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

30 procent belasting voor bitcoin miners

De wet wil dat er 30 procent belasting geïnd wordt op het elektriciteitsgebruik van crypto miners in de Verenigde Staten. Het doel is om de impact die crypto mining op het milieu heeft te verminderen.

“Een accijns belasting op het elektriciteitsgebruik van digitale assets miners kan zowel de mining activiteit als milieu-impact en andere schade verminderen,”

Aldus het wetsvoorstel van maart. Het statement dat de adviseurs van President Joe Biden op 2 mei openbaar gemaakt hebben, legt de nadruk op de noodzaak van de nieuwe wet. 

“Momenteel hoeven crypto mining bedrijven niet te betalen voor kosten die ze voor anderen genereren in de vorm van milieuvervuiling, hogere energieprijzen en de impact van meer broeikasgassen op het klimaat.”

Forse kritiek vanuit crypto gemeenschap

Het wetsvoorstel kreeg, zoals te verwachten, geen lof van de crypto gemeenschap. Volgens de kritiek zijn de statements over crypto mining simpelweg onjuist. Het is namelijk bekend dat crypto mining steeds duurzamer wordt. Inmiddels zou het grootste deel van de energie die wordt gebruikt voor het minen van bitcoin duurzaam zijn. Ook heeft onderzoek aangetoond dat bitcoin mining als een stabilisator van het elektriciteitsnetwerk kan fungeren. Volgens het Witte Huis is het duurzame energiegebruik van crypto mining niet per definitie positief.

“Wanneer miners groene energie gebruiken betekent dit dat er minder groene energie beschikbaar is voor anderen. Dit verhoogt energieprijzen en verhoogt de afhankelijkheid op fossiele brandstoffen.”

De overheid en de crypto gemeenschap lijken loodrecht tegenover elkaar te staan in deze discussie. Critici noemen het voorstel “desinformatie” en “propaganda”. Volgens de kritiek lost de wet helemaal niks op, en zal het enkel de crypto mining industrie “naar Rusland en andere landen duwen”.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie