Erik Juffermans Erik Juffermans
10/03/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/03/2023 15:00

VS wil belasting op bitcoin en crypto mining flink verhogen

Nieuws
Los mineros venden BTC sin precedentes: las acciones más bajas en años

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

De administratie van de Amerikaanse president Joe Biden heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend om de belasting voor crypto mining te verhogen in de Verenigde Staten. Mocht het wetsvoorstel aangenomen worden, dan wordt de belasting die crypto miners moeten betalen voor elektriciteit verhoogd naar 30%.

Crypto Ontbijt: Bitcoin trotseert extreme angst, Ethereum ETF race begint
Crypto Ontbijt: Bitcoin trotseert extreme angst, Ethereum ETF race begint

Zware klap voor Amerikaanse bitcoin miners

Als de wet wordt doorgevoerd dan moeten bitcoin (BTC) miners al vanaf december dit jaar meer belasting betalen. Gek genoeg heeft de belastingregeling ook betrekking op zogenaamd off-grid elektriciteit. Dat betekent dat miners ook op zelf gegeneerde elektriciteit deze belasting moeten betalen.

De reden voor de belasting is “het negatieve effect dat crypto mining op het milieu heeft”. Ook vormt crypto-mining “onzekerheid en een risico voor lokale voorzieningen en gemeenschappen”.

“Een belasting op elektriciteitsgebruik door digitale asset miners kan mining activiteit verminderen en tegelijkertijd milieuvervuiling en andere schade voorkomen.”

Het voorstel gaat dus gepaard met een grote hoeveelheid fear, uncertaint and doubt (FUD). In een statement van 9 maart, meldt het Witte Huis dat het belastingplan maar liefst $24 miljard dollar aan inkomsten kan opleveren. Dat lijkt de echte reden te zijn voor deze beslissing.

Het belastingplan moet over een periode van drie jaar worden uitgerold, en elk jaar met 10% toenemen tot de uiteindelijke 30%. Dit zal zware consequenties hebben voor crypto miners in de Verenigde Staten en de kans lijkt groot dat zij hun werkzaamheden naar het buitenland zullen verplaatsen. 

Amerikaanse regering lijkt anti-crypto te worden

Het belastingvoorstel van Biden komt in navolging van de vijandige houding die de Amerikaanse financiële waakhond dit jaar toont. De Security and Exchange Commission (SEC) lijkt op oorlogspad en heeft het gemunt op de crypto sector.

Crypto exchanges zoals Kraken en Binance werden al het doelwit van meerdere beschuldigingen door de SEC. Ook de oeverloze rechtszaak tussen de SEC en Ripple (XRP) ploetert nog altijd voort. De CEO van Ripple verwacht echter dat de rechtszaak dit jaar tot een conclusie zal komen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Advertentie

Trending Mining nieuws

Bitcoin miners in de problemen? Opbrengst bereikt dieptepunt
Bitcoin miners in de problemen? Opbrengst bereikt dieptepunt
Bitcoin-miners stelen bijna $1 miljard aan stroom in Maleisië
Bitcoin-miners stelen bijna $1 miljard aan stroom in Maleisië
Advertentie