Erik Juffermans Erik Juffermans
10/03/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/03/2023 15:00

VS wil belasting op bitcoin en crypto mining flink verhogen

icon-mining
Mining
Los mineros venden BTC sin precedentes: las acciones más bajas en años

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

De administratie van de Amerikaanse president Joe Biden heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend om de belasting voor crypto mining te verhogen in de Verenigde Staten. Mocht het wetsvoorstel aangenomen worden, dan wordt de belasting die crypto miners moeten betalen voor elektriciteit verhoogd naar 30%.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Zware klap voor Amerikaanse bitcoin miners

Als de wet wordt doorgevoerd dan moeten bitcoin (BTC) miners al vanaf december dit jaar meer belasting betalen. Gek genoeg heeft de belastingregeling ook betrekking op zogenaamd off-grid elektriciteit. Dat betekent dat miners ook op zelf gegeneerde elektriciteit deze belasting moeten betalen.

De reden voor de belasting is “het negatieve effect dat crypto mining op het milieu heeft”. Ook vormt crypto-mining “onzekerheid en een risico voor lokale voorzieningen en gemeenschappen”.

“Een belasting op elektriciteitsgebruik door digitale asset miners kan mining activiteit verminderen en tegelijkertijd milieuvervuiling en andere schade voorkomen.”

Het voorstel gaat dus gepaard met een grote hoeveelheid fear, uncertaint and doubt (FUD). In een statement van 9 maart, meldt het Witte Huis dat het belastingplan maar liefst $24 miljard dollar aan inkomsten kan opleveren. Dat lijkt de echte reden te zijn voor deze beslissing.

Het belastingplan moet over een periode van drie jaar worden uitgerold, en elk jaar met 10% toenemen tot de uiteindelijke 30%. Dit zal zware consequenties hebben voor crypto miners in de Verenigde Staten en de kans lijkt groot dat zij hun werkzaamheden naar het buitenland zullen verplaatsen. 

Amerikaanse regering lijkt anti-crypto te worden

Het belastingvoorstel van Biden komt in navolging van de vijandige houding die de Amerikaanse financiële waakhond dit jaar toont. De Security and Exchange Commission (SEC) lijkt op oorlogspad en heeft het gemunt op de crypto sector.

Crypto exchanges zoals Kraken en Binance werden al het doelwit van meerdere beschuldigingen door de SEC. Ook de oeverloze rechtszaak tussen de SEC en Ripple (XRP) ploetert nog altijd voort. De CEO van Ripple verwacht echter dat de rechtszaak dit jaar tot een conclusie zal komen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie