Roy van Krieken Roy van Krieken
27/02/2023 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/02/2023 19:01

Amerikaanse SEC doet heftige uitspraak: ‘Alle crypto zijn effecten’

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Kristi Blokhin / Shutterstock.com

De voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), Gary Gensler, gaf onlangs in een interview met New York Magazine aan dat hij gelooft dat eigenlijk alle cryptocurrencies gezien moeten worden als securities, ofwel effecten. Dit zou serieuze implicaties hebben voor de crypto markt, aangezien regelgeving omtrent securities in de Verenigde Staten erg streng is. De uitspraken van Gensler werden hem echter niet in dank afgenomen. Hij kreeg een enorme lading kritiek over zich heen.

Ethereum adviseur eist megabedrag van $9,6 miljard in zaak tegen VS
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Zijn crypto securities?

Het is al jaren een vraagstuk wat als een donkere wolk over de crypto markt hangt. Zijn cryptocurrencies nou wel of niet te bestempelen als securities? Een concreet antwoord op deze vraag bestaat nog niet. Dit zou namelijk in de wet, door een uitspraak van de rechter of vanuit de regering, moeten worden bepaald.

Het is ook de hamvraag die van toepassing is op de beruchte rechtszaak tussen Ripple (XRP) en de SEC. Volgens de SEC zou Ripple zich namelijk schuldig hebben gemaakt aan het verkopen van XRP tokens als security, zonder dat zij hiervoor licenties in handen hadden. Maar is XRP wel een security dan?

Gary Gensler lijkt dus duidelijk van mening te zijn dat alle cryptocurrencies, met uitzonder van bitcoin (BTC), gezien moeten worden als security. Dat zou een flinke klap betekenen voor de hele industrie als geheel.

Kritiek op de SEC

Maar zoals critici hebben duidelijk gemaakt, is het helemaal niet aan Gensler om die beslissing te maken. De SEC heeft niet de bevoegdheid om bepaalde activa het label ‘security’ te geven. Nogmaals, dit moet een rechter doen of het moet in een nieuwe wet worden bepaald.

Dat is ook waarom een legio aan crypto advocaten nu het vuur hebben geopend op Gensler. Hij zou volgens velen buiten de perken treden die aan hem zijn opgelegd volgens de wet. De SEC moet dienen als handhaver van de wet, niet als wetgever, zo luidt de kritiek veelal.

“Voorzitter Gensler mag dan wel hebben geoordeeld dat alle digitale activa behalve bitcoin een effect zijn, maar zijn mening is geen wet. De SEC is niet bevoegd om ze te reguleren tot en met het bewijs in de rechtbank. Voor elk activum, individueel, één voor één,” aldus Jake Chervinsky, beleidsmaker bij de Blockchain Association.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie