Kevin Schijven Kevin Schijven
05/09/2022 16:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/09/2022 16:05

Rusland gaat internationale betalingen met crypto legaliseren

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Rusland gaat internationale betalingen met crypto legaliseren

Foto: Rovsky/Shutterstock

De Centrale Bank van Rusland gaat wellicht toch cryptocurrencies omarmen. De Bank of Russia was begin dit jaar nog fel tegen de adoptie van crypto, maar daar lijkt nu langzamerhand verandering in te komen.

De Russische centrale bank heeft naar verluidt toegegeven dat grensoverschrijdende transacties met crypto als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) “onvermijdelijk” zijn. Dat meldt de Russische staatsmedia TASS op 5 september.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Legalisering internationale crypto betalingen

De Centrale Bank van Rusland zou samen met het Russische ministerie van Financiën binnenkort internationale betalingen met crypto willen legaliseren. Dat vertelt de staatssecretaris van Financiën Alexei Moiseev in een interview met Russia-24.

Volgens de publicatie is de Centrale Bank van Rusland momenteel haar houding ten opzichte van crypto aan het herzien. Dat heeft waarschijnlijk te maken met geopolitieke verschuivingen, schrijft de krant.

Moiseev zegt dat de huidige betalingsinfrastructuur te “rigide” is voor het gebruik van crypto in grensoverschrijdende afwikkelingen. Echter moet het gebruik eerst worden gelegaliseerd.

De functionarissen willen het Russische volk de kans geven om gebruik te maken van crypto voor internationale betalingen. Er moet echter ook goede controle zijn, zegt Moiseev, zodat het niet misbruikt wordt voor witwaspraktijken en het kopen van illegale middelen.

Een andere reden voor dit plan, is dat Russische burgers momenteel crypto wallets aanmaken buiten Rusland. De staatssecretaris vindt het belangrijk dat dit ook in Rusland kan, en dan onder toezicht van Russische wetgeving en van de centrale bank.

Centrale bank maakt grote draai in standpunt crypto

Eerder was in het crypto nieuws te lezen dat de centrale bank crypto begin dit jaar nog compleet wilde verbieden. Naar verluidt had dat te maken met de komst van de digitale roebel, een zogeheten central bank digital currency (CBDC), die wellicht al in 2024 arriveert.

De omslag in de houding van de Russische centrale bank tegenover crypto heeft wellicht te maken met de invasie van Oekraïne en de invoering van strenge sancties tegen Rusland.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie