Amber Bloemendaal Amber Bloemendaal
14/08/2022 12:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/11/2023 12:45

Rusland wil in 2024 overal digitale roebel uitrollen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Rusland wil in 2024 overal digitale roebel uitrollen

Foto: Marian Weyo/Shutterstock

De Russische centrale bank werkt net als de meeste andere centrale banken aan een ‘digitale roebel’, oftewel een fiat-valuta die alleen als digitale munt bestaat. Dit moet de nodige veranderingen met zich meebrengen, maar dat gaat niet één-twee-drie. Een nieuw document heeft het over een introductiedatum in 2024.

Ethereum adviseur eist megabedrag van $9,6 miljard in zaak tegen VS
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Testen met ‘CBDC’s’

Het document van de Bank of Russia benadrukt dat het doel is om tegen maart van 2024 de mogelijkheid te hebben om Russische consumenten de Central Bank Digital Currency (CBDC) naar elkaar te laten versturen.

Met ‘consumenten’ bedoelt het consumenten onderling, en niet alleen van consument naar bedrijf. Dat moet betekenen dat het project dan ver genoeg is om de reguliere roebel uit te faseren, mocht het zover komen. Het uitrollen van zo’n munt is namelijk een heel karwei.

China lijkt hier op dit moment relatief ver in te zijn. Begin dit jaar kregen inwoners financiële steun vanuit de overheid via airdrops. Deze vorm van Universal Basic Income (UBI) was nodig omdat de strenge lockdowns in het land enorme gevolgen hadden voor het budget van huishoudens.

Rusland hoopt tegen maart van 2024 in de eindfase te zitten, en dat is geen toeval. Het land houdt dan namelijk een verkiezing waarin president Poetin het grondwettelijk recht heeft om zichzelf opnieuw kiesbaar te stellen. Het experimenteert al sinds begin dit jaar met het principe. Tegen 2025 wil het bovendien offline transacties met de CBDC mogelijk maken. Zelfs als je geen internet zou hebben zou je dan je boodschappen kunnen betalen met de digitale munt. Wel heb je dan natuurlijk een elektronisch apparaat nodig, zoals een telefoon of misschien een speciale bankpas.

Advertentie

Bank runs voorkomen

Het document heeft het ook over een gebrek aan liquiditeit dat ontstond toen mensen op grote schaal contant geld opnamen toen westerse landen begin dit jaar net de sancties tegen Rusland aan hadden gekondigd. Commerciële banken kampten hierdoor met een gebrek aan liquiditeit, volgens het document. Dat is codetaal voor bank run.

Een bank run is iets dat een CBDC op kan lossen, zo bleek uit een onderzoek van de Bank for International Settlements (BIS) en de centrale bank van Brazilië. In een analyse van eerder dit jaar schreven we dat het Universal Basic Income mogelijk kan maken, wat China nu zelfs ook aantoont. CBDC’s zijn programmeerbaar, waardoor centrale banken in theorie in staat zijn om op hele andere manieren beleid kunnen voeren.

Deel dit artikel
Amber Bloemendaal

Maar een klein deel van de crypto-investeerders is vrouw, terwijl uit studies blijkt dat vrouwen niet alleen even goed, maar vaak zelfs beter presteren op het vlak van rendement genereren op hun investeringen. Hier moeten we dus verandering in brengen! Amber is niet alleen geïnteresseerd in het investeren in crypto, maar ook in de blockchain-technologie erachter en blijft graag op de hoogte van alle nieuwste ontwikkelingen. Als redacteur hoopt zij de lezers (m/v/x) te informeren, inspireren en hen aan te sporen de crypto-wereld te ontdekken.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie