Max Max
15/04/2024 13:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/04/2024 12:26

Rusland gebruikt crypto stablecoin USDT tegen wereldwijde sancties

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Rusland gebruikt crypto stablecoin USDT tegen wereldwijde sancties

Foto: Bumble Dee/Shutterstock

Overheden hebben in het verleden al meerdere pogingen gedaan om illegale activiteiten met crypto tegen te gaan. Maar nu is het onderwerp opnieuw ter sprake gekomen door een statement van de staatssecretaris van Financiën in de Verenigde Staten. Er zouden meer bevoegdheden moeten worden gegeven om de activiteiten nog effectiever tegen te gaan.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Cryptocurrencies als alternatief

De staatssecretaris van het Ministerie van Financiën in de Verenigde Staten, Wally Adeyemo, heeft in een officiële verklaring laten weten dat Rusland steeds meer zoekt naar andere betalingsmethoden, waaronder de stablecoin USDT, uitgegeven door Tether. Door gebruik te maken van deze stablecoin hopen ze sancties te ontwijken en militaire operaties te kunnen blijven financieren.

Volgens Adeyemo gebruiken allerlei terroristische groeperingen en staten de cryptocurrencies als alternatief voor hun financiële activiteiten. Hiermee worden zowel betalingen als andere digitale bezittingen uitgewisseld, zonder dat daar ook maar iemand toezicht op heeft.

Juist om deze reden zijn er groeiende zorgen om Rusland, die steeds meer vertrouwt op de stablecoin USDT. Door het gebruik van dit alternatief zijn de opgelegde sancties vanuit Europa en de Verenigde Staten namelijk vele malen minder voelbaar voor Rusland.

Advertentie

De strijd tegen illegale financiëring

Ondanks de vele stappen die al gezet zijn in de strijd tegen illegale financiering met cryptocurrencies, riep Adeyemo toch op om nog meer te doen aan deze groeiende activiteiten. Zolang er geen verdere maatregelen worden genomen, zullen groeperingen en staten dit alternatief blijven gebruiken.

Ook vroeg de staatssecretaris aan het Amerikaanse Congres om meer bevoegdheden voor het ministerie, zodat er meer en gerichtere sancties kunnen worden opgelegd. Ook zouden buitenlandse cryptobedrijven moeten voldoen aan meer maatregelen en onder strenger toezicht komen te staan.

Tegelijkertijd vinden leden van de Republikeinse partij dat de Democraten zich te veel focussen op de strijd tegen illegale financiële activiteiten met cryptocurrencies. Het onderwerp zou veel breder moeten worden bekeken en aangepakt.

Venezuela omarmt USDT om sancties te omzeilen, maar Tether weigert
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Eerdere pogingen om illegale activiteiten aan te pakken

In 2023 zijn er al pogingen ondernomen om deze illegale activiteiten aan te pakken. Vanwege de groeiende zorgen van Russische personen die digitale bezittingen als alternatief gebruikte, vond men dat hier iets aan gedaan moest worden. Uiteindelijk zijn beide wetsvoorstellen niet verder gekomen dan het opstellen ervan en is er op dit moment nog geen vergelijkbare wetgeving aangenomen.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie