Ivo Melchers Ivo Melchers
12/12/2023 11:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/12/2023 10:12

Bekritiseerde crypto wet Amerikaanse senator krijgt meer steun

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bekritiseerde crypto wet Amerikaanse senator krijgt meer steun

Foto: YASAMIN JAFARI TEHRANI/Shutterstock

Amerikaanse senator Elizabeth Warren, een bekende crypto-criticus, heeft meer steun gekregen van collega’s voor een controversieel wetsvoorstel uit 2022 dat het vermeende gebruik van crypto voor illegale financiering moet aanpakken.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bekritiseerde crypto wet

In een persbericht van 11 december zei Warren, die sinds 2013 de senaat is voor de staat Massachusetts, dat senatoren Raphael Warnock, Laphonza Butler, Chris van Hollen, John Hickenlooper en Ben Ray Luján haar in juli opnieuw ingediende Digital Asset Anti-Money Laundering Act hebben gesteund. Volgens Warren was de wetgeving specifiek gericht op illegaal gebruik van crypto-activa voor het witwassen van geld en het financieren van terrorisme.

Warren schreef onder andere het volgende in haar aankondiging:

‘’Ik ben blij dat vijf nieuwe senatoren zich aansluiten bij de strijd om actie te ondernemen, waaronder drie leden van de Banking Committee. Ons tweepartijdige wetsvoorstel is het hardste voorstel dat op tafel ligt om het illegale gebruik van crypto’s aan te pakken en toezichthouders meer instrumenten in hun gereedschapskist te geven.”

Het wetsvoorstel kreeg al de steun van verschillende senatoren en organisaties. In de aankondiging herhaalde Warren tevens een bewering die ze deed tijdens een Senaatscommissie voor bankzaken op 6 december en daaropvolgende interviews, namelijk dat ongeveer de helft van het raketprogramma van Noord-Korea werd gefinancierd door digitale activa.

Het wetsvoorstel, veelal bekritiseerd door de crypto-industrie, heeft als doel om de eisen van de Bank Secrecy Act (BSA), een Amerikaanse wet die financiële instellingen verplicht om maatregelen te nemen ter voorkoming van witwassen en andere financiële misdrijven, uit te breiden naar miners, validators, wallet providers en anderen.

Het track record van Warren als het aankomt op de intrede van nieuwe wetten is echter niet bepaald indrukwekkend. Volgens gegevens van GovTrack heeft Warren in haar 11 jaar als senator 330 wetsvoorstellen ingediend, waarvan er slechts 10 zijn opgenomen.

Advertentie

‘’Crypto is een existentiële dreiging’’

Vorige week beweerde de uitgesproken anti-crypto senator dat cryptovaluta zoals bitcoin (BTC) een nieuwe dreiging vormt voor de Verenigde Staten vanwege haar veronderstelling dat het volop wordt gebruikt voor de financiering van terrorisme en het gebruik in drugshandel. ‘’We kunnen niet toestaan dat dit zo doorgaat’’, aldus Warren op CNBC.

Uit een analyse van Chainalaysis blijkt echter dat minder dan 0,2 procent van alle crypto-transacties gebruikt wordt voor illegale financiering.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Advertentie