Kevin Schijven Kevin Schijven
26/07/2022 17:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/07/2022 17:15

SEC doet onderzoek naar Coinbase: zijn deze 9 crypto effecten?

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto gemeenschap reageert woedend op aanklacht van SEC op Kraken

Foto: Kristi Blokhin/Shutterstock

Afgelopen week was op Crypto Insiders te lezen dat een topman van Coinbase, de grote Amerikaanse cryptocurrency exchange, werd opgepakt. Hij wordt beschuldigd van insider trading, of handel met voorkennis.

Tegelijkertijd meldde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) dat 9 van de 25 verhandelde cryptocurrencies eigenlijk securities, oftewel effecten, zijn. De SEC heeft inmiddels zelfs een onderzoek naar Coinbase gelanceerd.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

SEC onderzoekt Coinbase

Bloomberg meldt op 26 juli dat de toezichthouder onderzoekt of Coinbase deze crypto had mogen verhandelen. Volgens de SEC zouden deze crypto eigenlijk effecten zijn en daar heeft de grote exchange niet de juiste vergunning voor.

Het gaan dan om amp (AMP), powerledger (POWR), lcx (LCX), kromatika (KROM), rally (RLY), derivaDEX (DDX), xyo (XYO), rari governance token (RGT) en dfx finance (DFX). Zeven van de negen staan nog genoteerd op Coinbase.

Anonieme bronnen melden aan Bloomberg dat het onderzoek eigenlijk al van start ging nog voordat het hele insider trading verhaal afspeelde.

Advertentie

Coinbase en Ripple rechtszaak

Coinbase uitte al eerder kritiek dat de SEC onduidelijk is over de criteria. Eind 2020 klaagde de SEC Ripple aan omtrent zijn XRP cryptocurrency. Deze rechtszaak loopt nog en betreft hetzelfde onderwerp: valt XRP onder de Amerikaanse effectenwet? Coinbase had destijds onmiddelijk XRP van zijn handelsplatform verwijderd.

De Amerikaanse crypto-beurs heeft al gereageerd via een blogartikel op het nieuws. Hierin schrijft de hoofdjurist van het bedrijf Paul Grewal:

“Coinbase heeft een rigoureus proces om elk digitaal activum te analyseren en te beoordelen voordat het beschikbaar wordt gesteld op onze beurs – een proces dat de SEC zelf heeft beoordeeld. Maar in plaats van een dialoog met ons aan te gaan over de zeven activa op ons platform, sprong de SEC direct over naar rechtszaken.”

SEC voorzitter Gary Gensler zei echter al eerder dat Coinbase zich moet registreren als een effectenbeurs vanwege een aantal crypto die worden aangeboden op het handelsplatform.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie