Simon Bosch Simon Bosch
26/10/2023 06:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/10/2023 19:00

SEC probeert definitie voor crypto te veranderen, waarschuwt Coinbase

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
SEC probeert definitie voor crypto te veranderen, waarschuwt Coinbase

Foto: Tada Images/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voert al een tijd een markant beleid voor crypto. Meerdere Amerikaanse crypto-bedrijven zitten juridisch in de problemen met de beleidsmaker.

De SEC beschuldigt deze bedrijven van het verkopen van securities, oftewel effecten, zonder vergunning. De SEC heeft onder andere grote namen als Binance, Coinbase en Ripple aangeklaagd.

Een rechter oordeelde van de zomer dat de secundaire verkoop van XRP, dus via beurzen, niet onder de effectenwetgeving valt. Het ziet er nu echter naar uit dat de SEC de definitie van een effect, of investeringscontract, probeert te veranderen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

De vernietigende crypto regulatie van de SEC

Begin juni klaagde de SEC Binance aan. Het bedrijf zou zich hebben vergrepen aan fraude, marktmanipulatie en ook aan het aanbieden van ongeregistreerde effecten. De SEC vindt dat maar liefst 61 coins die Binance verhandelt onder de effectenwetgeving vallen, waaronder Binance’ eigen BNB, maar ook cardano (ADA) en solana (SOL).

Een dag later was Coinbase aan de beurt, omdat het ook op illegale wijze cryptocurrencies zou verkopen. Aantijgingen van fraude zijn gelukkig weggebleven, en het ging om slechts 13 munten. Toch was het een opvallende stap, want Coinbase heeft vorig jaar juist een zaak tegen het overheidsorgaan aangespannen omdat het vindt dat de industrie veel te weinig duidelijke regels kreeg.

De beleidsmaker vond eerst dat er zat duidelijkheid was, maar nu vindt het zelf óók dat dit niet het geval is. Voordat het zijn zaak tegen Ripple afrondt, wil het namelijk ‘ingewikkelde problemen’ omtrent de bestaande regels oplossen.

Advertentie

Coinbase: SEC ziet alles als een effect

Coinbase is er klaar mee. In een motie constateert het bedrijf dat de SEC probeert de definitie van een investeringscontract te veranderen. Eigenlijk claimt de SEC volgens Coinbase dat alles waarbij een hoop op waardestijging bestaat een effect is.

“Zoals de SEC nu wil, bestaat er een investeringscontract als iemand afstand doet van kapitaal en verwacht dat de aankoop in waarde zal stijgen. De SEC stelt deze afwijking van het precedent voor ten dienste van een radicale uitbreiding van zijn eigen gezag. Het claimt autoriteit over vrijwel alle investeringsactiviteiten – en dus het recht om zijn eigen regelgevingsgebied te definiëren, alleen beperkt door zijn eigen ambitie,” aldus Coinbase.

Volgens Coinbase probeert de SEC op deze wijze alsnog bevoegdheid over de crypto-sector te krijgen. Onlangs had het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nog flinke kritiek op SEC-voorzitter Gary Gensler, en wel precies omdat dit niet acceptabel was.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie