Thom Derks Thom Derks
26/03/2023 10:33 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/03/2023 10:33

SEC waarschuwt investeerders voor volatiele crypto

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Voorzitter crypto waakhond SEC hoort maar $1 te verdienen: wetsvoorstel

Foto: AevanStock/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is duidelijk geschrokken van het omvallen van FTX in november 2022 en komt sindsdien een stuk agressiever uit de hoek. Sinds het onverwachtse omvallen van de beurs, waarmee de SEC één van de grootste fraudezaken uit de geschiedenis miste, slaat de financiële waakhond van de Verenigde Staten behoorlijk om zich heen. Ditmaal waarschuwt het investeerders voor investeringen in specifieke cryptocurrency’s.

Man mined een miljoen aan crypto met andermans stroom
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto investeerders opgepast!

Het educatiecentrum van de SEC voor investeerders waarschuwt voor investeringen in crypto-assets die mogelijk kwalificeren als effect in de Verenigde Staten. De financiële waakhond noemt de crypto waar het op doelt “exceptioneel volatiel en speculatief” van aard.

In het schrijven legt de SEC uit dat de wetgeving het normaal gesproken verplicht stelt aan partijen om zichzelf bij de SEC te registeren. Verder voegt het toe dat platforms die staking aanbieden mogelijk ook onder deze regels vallen en zich daar nu dus niet aan houden.

Hiermee lijkt het onder andere te verwijzen naar Coinbase, waar het eerder deze week een zogenaamde Wells notice aan stuurde. Een Wells notice betekent dat de SEC op dit moment overweegt om een rechtszaak tegen het beursplatform te starten, omdat het potentieel van mening is dat het zich niet aan de regels houdt.

Advertentie

Onvoldoende details

Verder is de SEC van mening dat partijen als Kraken en Coinbase mogelijk onvoldoende informatie delen met investeerders. Zo stelt de waakhond onder meer dat de zogenaamde Proof-of-Reserves revolutie, die we momenteel binnen de industrie zien, onvoldoende details bevat. “Entiteiten die handelen in crypto kunnen investeerders op deze manier voor de gek houden en op het verkeerde been zetten. Proof-of-Reserves is niet hetzelfde als een volledige financiële audit die normaal passend is”, aldus de SEC.

Daarbij laat de SEC weten dat er op dit moment nog geen enkele partij is die zich heeft geregistreerd als een nationale effectenbeurs. In het geval van het staking-programma van Kraken was dat bijvoorbeeld relevant geweest, omdat de SEC van mening is dat dit programma kwalificeert als effect voor de Amerikaanse financiële wetgeving.

We spreken over het algemeen van een effect voor de financiële wetgeving als het gaat om een financieel instrument waar investeerders een zekere winstverwachting aan kunnen koppelen op basis van het werk van de uitgevende instelling (in dit geval Kraken). De acties en uitspraken van de SEC van de laatste periode lijken erop te wijzen dat er een cruciale periode aanbreekt voor een deel van de crypto-industrie. Bitcoin (BTC) lijkt vooralsnog helemaal buiten schot te blijven.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie