Wessel Kersting Wessel Kersting
22/01/2022 17:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/01/2022 17:30

Stablecoins kunnen blijven, maar wel gereguleerd, zegt Federal Reserve

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin verslaat dollar in inflatiestrijd, laat centrale bank VS los

Foto: Paul Brady Photography/Shutterstock

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, geeft aan dat een digitale dollar, een zogenaamde central bank digital currency (CBDC), de ‘normale’ particuliere stablecoin niet uit de markt zal verdrijven.

De Republikeinse Senator Pat Toomey, lid van de Senaatscommissie voor banken, stelde na een hoorzitting in de Senaat vragen hierover aan Powell. Dit was op dezelfde dag dat de Federal Reserve een rapport publiceerde over een digitale valuta van de centrale bank in Amerika.

Toomey vroeg Powell of particuliere alternatieven, denk hierbij aan de stablecoins die we al kennen, als controle op een nieuwe CBDC kunnen fungeren. Hierbij gaf Powell aan dat stablecoins naast een vooralsnog voorlopige CBDC moet kunnen bestaan.

Een cruciale vraag is of een CBDC effectievere voordelen zou opleveren dan alternatieve methoden. Deze alternatieve methoden kunnen verbeteringen aan het bestaande Amerikaanse betalingssysteem omvatten. Alternatieve methoden kunnen ook goed ontworpen en adequaat gereguleerde stablecoins zijn.

Goed gereguleerde, particulier uitgegeven stablecoins zouden naast een CBDC kunnen bestaan. In de toekomst is het mogelijk dat CBDC’s, stablecoins en andere vormen van geld aan verschillende behoeften of voorkeuren kunnen voldoen. Het is belangrijk dat alle vormen van geld goed zijn ontworpen en op de juiste manier worden gereguleerd.”

Ripple moet $2 miljard megaboete betalen in XRP zaak, eist waakhond
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Regulatie Stablecoins

Nu wordt niet alleen over een CBDC gesproken, maar ook over het reguleren van de particuliere stablecoins. Verschillende Democratische leden van het congres, zoals Sherrod Brown en Elizabeth Warren, tevens beide leden van de bankcomissie, geven aan dat een CBDC het nuttigst kan zijn als een vervanging voor particuliere munten. In het voorjaar van 2020 was er zelfs een voorstel van de Democraten om het Covid stimuluspakket uit te geven met behulp van zogenaamde “Fed Accounts” via postkantoren.

De meer conservatieve Republikeinen zijn normaal niet zo enthousiast over de USPS of op directe toegang tot het publiek van de Fed.

De Conservatieven in het Congres, zoals Toomey en groepen zoals het Digital Dollar Project, hebben sindsdien aangedrongen op bemiddeling door banken en op het voortbestaan van particuliere stablecoins. Powell is vaak een stabiele tussenpartij voor de argumenten over stablecoins en CBDC’s.

Deel dit artikel
Wessel Kersting

Wessel is altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en kwam in 2016 in aanraking met Bitcoin. Hij deed ook in dat jaar zijn eerste crypto-investering. Met zijn achtergrond in boekhouding en beleggen houdt Wessel zich bezig met fundamentele, gedrags- en technische analyses, hypes, trends en natuurlijk het nieuws omtrent blockchain-technologie en cryptocurrencies.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie