Simon Bosch Simon Bosch
07/06/2022 16:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/06/2022 16:15

Uitgelekte crypto wet VS duidt op harde regulatie exchanges, DeFi & DAO

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Amerikaanse senator: Crypto worden als securities gereguleerd

Foto: Mahambah/Shutterstock

Afgelopen weekend schreven we op Crypto Insiders over een nieuw wetsvoorstel dat deze week bij de Amerikaanse Senaat wordt ingediend. Er werd gewaarschuwd dat de wet mogelijk vooral positief voor bitcoin (BTC) uit kan pakken, of zelfs uitsluitend voor bitcoin. Inmiddels zijn de eerste details uitgelekt en het lijkt er op dat sommige altcoins inderdaad hard aangepakt kunnen worden.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto wet hard voor exchanges, DAO’s en DeFi?

Op Twitter heeft een bot met de naam ‘slam’ een slordige 60 pagina’s uit het document gepost. De mede door Senator Cynthia Lummis bedachte ‘crypto bill’ doet inderdaad waar de markt op had gehoopt. Het geeft juridische duidelijkheid. Maar helaas is niet alles positief. Bepaalde aspecten van de markt worden mogelijk hard aangepakt, zoals cryptocurrency exchanges, decentralized autonomous organisations (DAO’s) en decentralized finance (DeFi).

Zo zijn DAO’s binnen de VS verplicht om zich te registeren als organisatie, ze vallen niet meer onder entiteiten die tussen de mazen van de wet door kunnen glippen. Als inwoners van de VS deelnemen aan buitenlandse DAO’s, dan dienen ze eventuele inkomsten aan te geven als inkomstenbelasting. Andere inkomsten uit cryptocurrencies kun je in de VS opgeven als vermogensrendementsheffing, wat vaak op een lager percentage neerkomt.

Ook wordt regulatie van exchanges aangescherpt omtrent compliance en dat zal de kosten omhoog brengen, wat betekent dat jij als handelaar hogere fees betaalt. Ook voor DeFi is het niet echt positief. Het is vooral erg vaag, en dat is in een juridische context zelden positief. Zo moeten decentrale exchanges (DEX) mogelijk ook registreren als een exchange. 

Advertentie

Crypto als effect of commodity?

Toch lijkt er eindelijk enige duidelijkheid over de status van crypto te komen als investeringsklasse. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) wil regulering van crypto naar zich trekken, maar dat wil ook de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) doen. Onder de nieuwe wet is een token met “enige vorm schuld, kapitaal, omzet of dividend” geen “digital asset commodity.” Echter is het vooralsnog onduidelijk welke crypto dan wordt bestempeld als effect en welke als commodity. De SEC lijkt vooralsnog de mate van centralisatie achter een token als criteria te hanteren, vandaar de rechtszaak tegen ripple (XRP) en het onderzoek naar de binance coin (BNB).

Op Twitter vat Adam Cochran het uitgelekte document samen. Hij denkt dat het wetsvoorstel op de lange termijn positief is voor instituten, maar voor ‘99% van crypto’ kan het erg pijnlijk zijn op de korte termijn. Toch is er nog hoop. Het wetsvoorstel is nog maar een concept en dat betekent dat nog het één en ander veranderd kan worden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Waarom dalen PEPE, Floki en Dogwifhat harder dan bitcoin?
AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie