Erik Juffermans Erik Juffermans
18/09/2022 17:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/09/2022 17:01

Vietnam opnieuw nummer 1 in crypto adoptierace

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Vietnam opnieuw nummer 1 in crypto adoptierace

Foto: osonmez2/Shutterstock

Analysebedrijf Chainalysis heeft in een nieuw rapport opnieuw Vietnam uitgeroepen tot de wereldwijde leider als het gaat om crypto adoptie. In 2021 kwam Vietnam ook al naar boven als het land dat vooropliep in de adoptie van cryptocurrencies.

Bloeiende cryptomarkt houdt Britse autoriteit bezig, toont harde hand
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto adoptie top 3

Op de tweede plek staat de Filipijnen gevolgd door Oekraïne als nummer drie. Het rapport toont aan dat de wereldwijde adoptie dit jaar op een laag pitje staat. De gedaalde waarde van cryptomunten en het slechte globale economische klimaat hebben de groei van crypto adoptie aanzienlijk afgeremd. Toch is wereldwijde crypto adoptie hoger dan vóór de bull market.

Zuidoost-Azië toont een grote interesse in blockchain-based videogames. Het onderzoek van Chainanalysis geeft dit als voornaamste reden voor de positionering van de twee Zuid-Aziatische landen in de globale top drie.

De nummer drie is opvallend. Oekraïne wordt sinds begin dit jaar door oorlog geteisterd en het land kampt met aanzienlijke economische problemen. Dit is exact de reden waarom veel inwoners van het Oost-Europese land hun heil zoeken in crypto. De Oekraïense president Zelensky ondertekende in maart dit jaar een wet die crypto als bitcoin (BTC) officieel legaliseerde. Ook werden veel donaties aan de Oekraïense regering gedaan met crypto.

Wereldwijde crypto adoptie

De meeste overige landen in de top 20 zijn zogezegde middle-income landen zoals Nigeria, Indonesië, Brazilië, Thailand, India en Turkije. De Verenigde Staten en Het Verenigd Koninkrijk staan respectievelijk op plek 5 en 17. Nederland staat op plek 39.

Ook is de stijging van China opvallend. Na een 13e plek in 2021 staat China dit jaar op nummer 10 en dat is opmerkelijk aangezien de Chinese regering een totaal verbod invoerde op crypto in 2021.

Chainanalysis observeert dat de trend van wereldwijde crypto adoptie de prijs van cryptovaluta volgt. Zo lag de crypto adoptie in het tweede kwartaal van 2021 op een all-time high (ATH). Vervolgens daalde dit in het derde kwartaal toen de crypto markt zakte, maar bloeide eind vorig jaar weer op toen veel cryptocurrencies nieuwe ATH’s bereikten.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie