Erik Juffermans Erik Juffermans
18/09/2022 17:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/09/2022 17:01

Vietnam opnieuw nummer 1 in crypto adoptierace

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Vietnam opnieuw nummer 1 in crypto adoptierace

Foto: osonmez2/Shutterstock

Analysebedrijf Chainalysis heeft in een nieuw rapport opnieuw Vietnam uitgeroepen tot de wereldwijde leider als het gaat om crypto adoptie. In 2021 kwam Vietnam ook al naar boven als het land dat vooropliep in de adoptie van cryptocurrencies.

Ripple moet $2 miljard megaboete betalen in XRP zaak, eist waakhond
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto adoptie top 3

Op de tweede plek staat de Filipijnen gevolgd door Oekraïne als nummer drie. Het rapport toont aan dat de wereldwijde adoptie dit jaar op een laag pitje staat. De gedaalde waarde van cryptomunten en het slechte globale economische klimaat hebben de groei van crypto adoptie aanzienlijk afgeremd. Toch is wereldwijde crypto adoptie hoger dan vóór de bull market.

Zuidoost-Azië toont een grote interesse in blockchain-based videogames. Het onderzoek van Chainanalysis geeft dit als voornaamste reden voor de positionering van de twee Zuid-Aziatische landen in de globale top drie.

De nummer drie is opvallend. Oekraïne wordt sinds begin dit jaar door oorlog geteisterd en het land kampt met aanzienlijke economische problemen. Dit is exact de reden waarom veel inwoners van het Oost-Europese land hun heil zoeken in crypto. De Oekraïense president Zelensky ondertekende in maart dit jaar een wet die crypto als bitcoin (BTC) officieel legaliseerde. Ook werden veel donaties aan de Oekraïense regering gedaan met crypto.

Wereldwijde crypto adoptie

De meeste overige landen in de top 20 zijn zogezegde middle-income landen zoals Nigeria, Indonesië, Brazilië, Thailand, India en Turkije. De Verenigde Staten en Het Verenigd Koninkrijk staan respectievelijk op plek 5 en 17. Nederland staat op plek 39.

Ook is de stijging van China opvallend. Na een 13e plek in 2021 staat China dit jaar op nummer 10 en dat is opmerkelijk aangezien de Chinese regering een totaal verbod invoerde op crypto in 2021.

Chainanalysis observeert dat de trend van wereldwijde crypto adoptie de prijs van cryptovaluta volgt. Zo lag de crypto adoptie in het tweede kwartaal van 2021 op een all-time high (ATH). Vervolgens daalde dit in het derde kwartaal toen de crypto markt zakte, maar bloeide eind vorig jaar weer op toen veel cryptocurrencies nieuwe ATH’s bereikten.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie