Amber Bloemendaal Amber Bloemendaal
18/08/2022 14:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/10/2023 12:31

Dit oorlogstuig heeft Oekraïne gekocht met crypto-donaties

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Oekraïne haalde al 70 miljoen dollar aan crypto donaties op

Foto: Yalcin Sonat/Shutterstock

Oekraïne heeft, sinds Rusland het land binnenviel, een enorm bedrag aan donaties ontvangen. Een groot deel van deze donaties bestaat uit cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), en dit is niet alleen maar gegaan naar levensmiddelen en de evacuatie van de inwoners van Oekraïne. Een groot bedrag is gebruikt voor militaire uitgaven, en nu weten we precies waarvoor.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Veel wapens gekocht met crypto-donaties

De viceminister en minister van ‘Digitale Transformatie,’ Mykhailo Fedorov, heeft op Twitter een overzicht van de uitgaven geplaatst. In totaal is er ongeveer $54,5 miljoen dollar gedoneerd aan het nationale Aid For Ukraine-fonds. Daar zit de humanitaire hulp die het heeft ontvangen niet bij in, hoe groot dat bedrag is weten we niet precies. Wel helpen de Verenigde Naties bijvoorbeeld met een fonds van $1,7 miljard aan humanitaire hulp, volgens ABC News.

Volgens Federov was de grootste uitgavepost van het Aid For Ukraine-fonds die van drones, ook bekend als Unmanned Aerial Vehicles (UAV). Hier is bijna 12 miljoen dollar aan uitgegeven, wat neerkomt op maar liefst 213 drones van een onbekend type.

De volgende grootste uitgave was die van kogelbestendige vesten, namelijk zo’n $7 miljoen. Een riante $4 miljoen USD ging naar noodrantsoenen. Opvallend is dat slechts $50.000 dollar naar brandstof ging, ondanks de enorme prijsstijgingen in brandstof en het feit dat de economie van Oekraïne aardig plat ligt.

Ook heeft het ministerie van Defensie veel geld uitgegeven aan bepaalde computerhardware en -software, en aan bepaalde wapens. Over beide uitgaven wil Oekraïne nog niets onthullen. Verder is het land een mediacampagne gestart waar het meer dan $5,2 miljoen dollar aan heeft uitgegeven. Hier wil Oekraïne pas details over kwijt “zodra het heeft gewonnen,” het land houdt duidelijk de moed erin.

Een groot aantal overheden heeft direct hulp aangeboden aan Oekraïne, bijvoorbeeld door complexere wapens zoals drones, artillerie, anti-tankwapens en munitie te sturen. Ook elektronische gereedschappen en wapens zijn geleverd, zoals radarsystemen en GPS-stoorzenders. In totaal gaat het om miljarden dollars aan wapens.

Advertentie

Crypto staat centraal in de oorlog

Crypto is dit jaar een centraal onderwerp voor het Oost-Europese land. Cryptovaluta zijn officieel legaal geworden nadat het een nieuwe wet aannam.

Finland verkocht 1.889 BTC om te helpen. Ook een flink aantal beroemdheden steunen het land door cryptocurrencies te sturen, waaronder Ethereum-medebedenker Vitalik Buterin.

Deel dit artikel
Amber Bloemendaal

Maar een klein deel van de crypto-investeerders is vrouw, terwijl uit studies blijkt dat vrouwen niet alleen even goed, maar vaak zelfs beter presteren op het vlak van rendement genereren op hun investeringen. Hier moeten we dus verandering in brengen! Amber is niet alleen geïnteresseerd in het investeren in crypto, maar ook in de blockchain-technologie erachter en blijft graag op de hoogte van alle nieuwste ontwikkelingen. Als redacteur hoopt zij de lezers (m/v/x) te informeren, inspireren en hen aan te sporen de crypto-wereld te ontdekken.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie