Thom Derks Thom Derks
21/02/2023 19:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/02/2023 19:15

Voormalig Kraken CEO: ‘Wetgevers laten de slechterikken groeien’

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Kraken gaat als eerste crypto beurs aandelen en ETF's aanbieden

Foto: salarko/Shutterstock

Jesse Powell, de mede-oprichter en voormalig CEO van crypto exchange Kraken, maakt zich boos om het optreden van de Amerikaanse autoriteiten. Volgens Powell doen zij er alles aan om “de slechteriken” van de industrie te laten winnen van de goedzakken. De voormalig CEO van Kraken gaat zelfs zo ver, dat hij de overtuiging draagt dat zij dit expres doen.

Influencers die memecoins promoten riskeren celstraf in VK
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Wat doet de VS met crypto?

Als de theorie van Powell klopt, dan proberen de Amerikaanse autoriteiten de goedzakken te vernietigen, door de slechteriken de overhand te geven. “De goedzakken zijn de vijand. Als de slechteriken lang genoeg kunnen blijven rennen zonder zichzelf op te blazen, dan kunnen zij zomaar de goedzakken omleggen”, aldus Powell.

Op deze manier krijgen de autoriteiten het volgens Powell voor elkaar om het kapitaal aan de goede kant van de industrie te vernietigen, de adoptie te vertragen en de goedzakken aan te vallen. De uitspraken van Powell volgen op de beslissing van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om het staking-programma van Kraken te sluiten.

Overigens is de staking dienst van Kraken daarmee niet helemaal van de baan. Op dit moment gaat het enkel om de Amerikaanse tak van het bedrijf. Nederlandse stakers kunnen voorlopig dus rustig blijven zitten en genieten van de extra inkomsten op de Amerikaanse crypto exchange.

Advertentie

Crypto community is kritisch op de SEC

Vanuit de gemeenschap kwam er meteen na de beslissing van de Amerikaanse toezichthouder veel kritiek. Met name de manier waarop de SEC zijn macht gebruikt staat veel mensen niet aan. In eerste instantie zijn er geen duidelijke regels en vervolgens sluiten het zonder pardon allerlei diensten van “de goedzakken” af zonder echt het gesprek aan te gaan.

“Dus eerst werd de SEC vriendjes met Sam Bankman-Fried en gaven ze hem alle ruimte om extra diensten aan te bieden in de Verenigde Staten. Vervolgens gaan ze achter Kraken en Coinbase aan, wat twee van de meest nette beursplatformen van de Verenigde Staten zijn, voor diensten waar de SEC in het verleden geen duidelijkheid over wilde geven.”

Aldus een gefrustreerde Adam Cochran. In principe komt het verhaal van Cochran op hetzelfde neer als wat Powell zegt. De toezichthouder werd vriendjes met FTX, waarvan we nu weten dat het een foute partij was, om vervolgens met Kraken en Coinbase de goedzakken aan te pakken.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie