Ivo Melchers Ivo Melchers
18/03/2023 07:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/03/2023 07:04

Voormalig minister van Financiën België wil crypto verbod

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Voormalig minister van Financiën België wil crypto verbod

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

In de nasleep van de onrust in de bankensector riep Johan Van Overtveldt, lid van het Europees Parlement en voormalig Belgisch minister van Financiën, op vrijdag middels een tweet op tot een verbod op crypto. Van Overtveldt is economisch woordvoeder van een groepering van 64 EU-wetgevers. Hij maakte de opmerking terwijl het Europees Parlement zich voorbereidt om te stemmen over historische crypto-licentieregels.

Ethereum adviseur eist megabedrag van $9,6 miljard in zaak tegen VS
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Vergelijking crypto met drugs

In zijn tweet legt hij uit dat hij van mening is dat cryptocurrencies speculatief gif zijn en geen enkele economische- of sociale toegevoegde waarde hebben. Ook vergelijkt hij digitale activa met drugs; hij zegt namelijk dat als een overheid drugs verbiedt, crypto niet achter kan blijven.

Van Overtveldt vertegenwoordigt de rechtse European Conservatives and Reformers (ECR), de op vier na grootste politieke groepering in het parlement, in de Commissie Economische en Monetaire Zaken. Hij was de Belgische minister van Financiën van 2014 tot 2018. De ECR zegt dat het toegewijd is aan ‘’individuele vrijheid, privébezit en beperkte overheid.

De 705 wetgevers van het Parlement zullen volgende maand stemmen over de Markets in Crypto Assets-verordening, die een regelgevend kader zal bieden voor wallet-aanbieders en crypto exchanges als ze de normen voor bestuur en consumentenbescherming volgen. Van Overtveldt leidde het werk van het parlement aan een nieuwe wet om de handel in effecten op basis van distributed ledger technology mogelijk te maken. Verder heeft hij gezegd dat de blockchain ‘’een groot potentieel’’ heeft om de productiviteit te verbeteren.

Advertentie

EU fel tegen anonieme crypto wallets

Een tijdje terug kon je in het crypto nieuws lezen dat het Europese Parlement het verbod op eigen crypto wallets van de tafel had gegooid. In eerste instantie leek het alsof er een algeheel verbod op anonieme crypto wallets aan zat te komen, maar in een herziene versie van het wetsvoorstel wordt beschreven dat de meeste ‘self-hosted’ wallets en walletadressen niet meer verboden zullen zijn. Beleidsmakers willen met name dat het duidelijk is van wie de adressen zijn.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie