Simon Bosch Simon Bosch
11/07/2023 12:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/07/2023 12:19

Vrijwel alle centrale banken overwegen digitale valuta

Nieuws
Vrijwel alle centrale banken overwegen digitale valuta

Foto: nitpicker / Shutterstock.com

Het concept van Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) is voor veel mensen erg vaag. Het is nog steeds niet altijd even duidelijk wat overheden en centrale banken precies willen met deze volledig digitale nationale valuta. Toch blijkt bijna elke centrale bank er onderzoek naar te doen. Tegen 2030 moeten er naar schatting al 24 worden uitgegeven.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

93% onderzoekt digitale valuta

Dat schrijft de Bank of International Settlement (BIS) in een onderzoeksrapport. Eén van de taken van de BIS is dat het onderzoek doet naar wat er gebeurt in de economie. Het instituut heeft tussen oktober en december van vorig jaar 86 centrale banken wereldwijd gevraagd naar wat zij precies doen op het vlak van CBDC’s en wat hun motivatie is voor het uitgeven van een dergelijke munt. In tegenstelling tot de meeste cryptocurrencies staat bij een CBDC de centrale bank namelijk achter het roer.

Momenteel zijn er vier centrale banken die al een volledig digitale munt uitgeven, namelijk de Bahama’s, de oostelijke Caribische eilandstaten, Jamaica en Nigeria. Daarnaast hebben centrale banken van verschillende landen al in verschillende stadia proefprojecten lopen. Zo krijgen Chinese overheidsmedewerkers al betaald in de digitale yuan.

Er bestaan twee soorten CBDC’s. ‘Retail-CBDC’s’ zijn voor consumenten, en ‘wholesale-CBDC’s’ zullen financiële instituten gebruiken om transacties te doen met  elkaar. Op het moment werkt het financiële systeem ook al grotendeels zo, maar nu staan de transacties nog niet op een blockchain.

Volgens de BIS is de verwachting dat er in 2030 in totaal 24 digitale fiat-valuta zullen zijn, namelijk 15 retail-CBDC’s en 9 wholesale-CBDC’s. Daarnaast doet maar liefst 93% van alle centrale banken onderzoek naar een digitale munt.

Advertentie

Centrale banken hebben genoeg beweegredenen

Verder zijn er signalen dat veel van deze instituten nog allesbehalve klaar zijn; 68% zegt niet binnenkort al klaar te zijn om er één uit te geven. Slechts 18% wil al zo’n munt binnen de komende drie jaar (dus tussen 2023 en 2026) introduceren.

Toch worden er wel duidelijke redenen genoemd voor de ontwikkeling, zoals financiële stabiliteit en efficiëntie van betalingen in het binnenland en tussen verschillende landen.

Zelfs binnen het Europees Parlement is er namelijk sprake van discussie, omdat het niet voor iedereen duidelijk is wat het praktisch nut van een digitale euro precies is. Blijkbaar is dat bij de onderzochte centrale banken minder het geval.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Onverwachte domper voor SEC na miljardenschikking met Terraform Labs
Onverwachte domper voor SEC na miljardenschikking met Terraform Labs
Advertentie