Simon Bosch Simon Bosch
26/09/2022 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/09/2022 18:30

VS: ‘Crypto is potentieel gevaar voor nationale veiligheid’

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Este candidato a la presidencia de EE.UU. apoya Bitcoin

Foto: gjee/Shutterstock

Overheden zijn al langer kritisch op cryptocurrencies, en ondanks dat het sentiment vanuit veel overheden een stuk constructiever is geworden zijn ze veelal nog erg voorzichtig. Maar nu lijkt de taal vanuit de overheid iets harder te worden. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft een denktank ingehuurd om te onderzoeken of cryptovaluta een gevaar voor nationale veiligheid kunnen vormen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Overheid VS wil leren over crypto

De Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) heeft in een persbericht bekendgemaakt dat het instituut de marktonderzoeker Inca Digital heeft ingehuurd. Deze denktank moet een flink aantal aspecten van de crypto-industrie nauwkeurig in kaart zetten.

Zo moet de Amerikaanse overheid een beter beeld krijgen van hoe crypto-bedrijven en reguliere bedrijven met elkaar verbonden zijn, hoe de crypto-industrie een impact kan hebben op het traditionele financiële systeem en van hoe valuta zoals bitcoin (BTC) in en uit blockchain-ecosystemen vloeit. Ook specifieke blockchain-technieken zullen worden onderzocht. De overheid wil duidelijk het naadje van de kous weten, wat natuurlijk ook logisch is. Crypto-activa concurreren met het bestaande financiële systeem, waar de overheid erg veel in te zeggen heeft.

Advertentie

Is crypto gevaarlijk?

De reden voor deze plotselinge, intense interesse ligt in het illegaal gebruik van blockchain-technieken. Criminelen gebruiken natuurlijk ook gewoon het traditionele financiële systeem, maar streng toezicht maakt dit een stuk lastiger. Dat is in de crypto-wereld wel anders. Daar wordt een delict vaak pas lang nadat het gepleegd is opgelost, omdat overheden er vaak minder toezicht op hebben.

Eerder dit jaar wisten criminelen in totaal al een recordbedrag aan tokens buit te maken, en het jaar was nog lang niet voorbij. Ook grote technologiebedrijven liggen onder vuur, omdat ze crypto-scams te gemakkelijk maken.

Sterker nog, crypto-scams zijn volgens een onderzoek in 2022 al de op één na meest lucratieve vorm van fraude. Dit type scams komt niet zo vaak voor, maar de bedragen die hackers buitmaken zijn veel hoger dan bij andere scams. Of de Amerikaanse overheid crypto ook gevaarlijk vindt zullen we gaan ontdekken.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie