Simon Bosch Simon Bosch
30/07/2022 13:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/07/2022 13:06

Apple en Google onder vuur vanwege crypto-scams

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Apple en Google onder vuur vanwege crypto-scams

Foto: ALDECA studio / Shutterstock.com

Cryptocurrencies zijn erg populair geworden de afgelopen paar jaar. Helaas zijn ze ook populair bij fraudeurs. Kennelijk is het relatief gemakkelijk om mensen op te lichten via crypto-apps, en de Amerikaanse overheid wil daar wat aan doen. Apple en Google liggen onder vuur omdat ze het scammers wel erg gemakkelijk maken.

Herstel in zicht voor bitcoin gedupeerden Mt. Gox, compensatie nadert
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Scammen met crypto-apps te makkelijk

Senator van Ohio en Senate Banking Committee-hoofd Sherrod Brown heeft kritiek op de twee technologiebedrijven. In afzonderlijke brieven aan Apple-CEO Tim Cook en aan Google-SEO Sundar Pichai schrijft hij dat er veel ‘neppe’ applicaties in de appwinkels van de twee techgiganten staan die zijn ontworpen om mensen op te lichten. De apps doen zich veelal voor als andere bedrijven door logo’s, namen en andere aspecten van bestaande bedrijven te stelen en te gebruiken in de scam-apps.

Hij haalt aan dat er al honderden investeerders zijn opgelicht met deze apps. Volgens de FBI zou het al gaan om 244 gevallen, met in totaal ongeveer 42,7 miljoen dollar aan buitgemaakte tokens. Eén enkele van deze apps zou volgens de FBI minimaal een twintigtal investeerders hebben opgelicht. Ze hadden simpelweg een mobiele app gemaakt met de naam en het logo van een bestaand handelsplatform.

De senator benadrukt dat het te gemakkelijk is om zulke apps toe te laten voegen in de Google Play Store en in de Apple AppStore. Hij stelt voor om de vereisten aan te passen. Daarvoor moet hij duidelijker voor ogen hebben wat het kwalificatieproces voor apps precies is. Je kunt apps in deze winkels niet zomaar toevoegen. Ze moeten namelijk langs een controlesysteem waarin wordt onderzocht of het verantwoorde software is.

Advertentie

Hoorzitting met Apple en Google

Dat betekent dat er binnenkort wederom een hoorzitting plaats zal vinden tussen de Amerikaanse overheid en Apple en Google. Daarna moet de overheid beter in staat zijn om via deze bedrijven de markt te reguleren. De overheid is hard op weg om criminaliteit met behulp van cryptocurrencies zo goed als onmogelijk te maken.

Onlangs is een oplichter veroordeeld voor een jarenlange gevangenisstraf. De landen in de G20-top willen allemaal meer internationale samenwerking om criminelen die internationaal hun praktijken uitvoeren efficiënter aan te kunnen pakken. De brieven van Brown zijn de volgende stap om te voorkomen dat mensen de dupe worden van de harde groei in cryptocurrencies.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie