Simon Bosch Simon Bosch
24/07/2022 19:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/07/2022 19:22

Crypto-oplichter ‘My Big Coin’ scam moet jaren de bak in

Nieuws
Criptocomerciante acusado: decenas de millones en estafas

Foto: MVelishchuk/Shutterstock

Als er iets niet handig is om te doen in de wereld van cryptocurrencies, dan is het fraude plegen. Veel blockchains zijn namelijk publiek, alle transacties zijn dus te monitoren op verdachte praktijken. My Big Coin-oprichter Randell Crater is na een rechtszaak van meerdere jaren veroordeeld voor fraude.

Cryptobeurs Coinbase gaat in hoger beroep in cruciale rechtszaak

Complete crypto scam

Dat schrijft Reuters. De Amerikaanse Commodities Futures Trading Commission (CFTC) heeft Crater in 2018 aangeklaagd omdat hij claims maakte die niet waar bleken te zijn. Hij richtte in 2013 My Big Coin, Inc. op in Las Vegas. Tussen 2014 en 2017 lichtte hij volgens de CFTC zo’n 40 mensen op voor meer dan 6 miljoen Amerikaanse dollar.

Hij zou volgens de uitspraak hebben geclaimd dat de My Big Coin-token gedekt werd door 300 miljoen dollar aan olie, goud en andere fysieke activa. Er zou ook een samenwerkingsverband zijn tussen MasterCard en dit bedrijf en investeerders konden de token verkopen voor andere digitale activa en fiat-valuta. Dit bleek allemaal niet waar te zijn.

Verder toont de website van My Big Coin (MBC) dat de token gebruikmaakt van blockchain-technologie, maar volgens het vonnis was dit niet het geval.

Advertentie

Hoge straffen voor altcoin scammer

Maar het bedrag dat hij ophaalde bij investeerders zag hij niet als hun geld. In plaats daarvan gaf hij honderdduizenden dollars uit aan antieke voorwerpen, juwelen en kunst. Naast Crater zijn My Big Coin-CEO John Roche en twee anderen aangeklaagd.

Crater is echter de hoofdverdachte. Hij heeft vier aanklachten voor transactiefraude. In de VS staat op elke aanklacht van transactiefraude maximaal 20 jaar cel. Hij heeft ook drie aanklachten van geld witwassen, waar een maximale straf van 10 jaar per aanklacht op staat. Wat de uiteindelijke straf wordt is nog niet bekend.

Blockchain maakt het voor overheden erg gemakkelijk om criminaliteit op te sporen. Alles staat namelijk al in een onveranderlijk kasboek, de overheid hoeft alleen uit te puzzelen welke transactie bij welke persoon hoort om te onderzoeken of er iets aan de hand is. Eerder deze week schreven we dat rechters in Australië voor fraude met cryptovaluta hogere straffen toekent, omdat fraudeurs meer kennis van zaken nodig hebben als ze mensen met digitale activa oplichten.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie