Simon Bosch Simon Bosch
22/07/2022 13:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/07/2022 13:15

Crypto criminelen krijgen in Australië zwaardere straffen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bevestigd: Binance eindbaas toch niet neergeschoten

Foto: LightField Studios/Shutterstock

Om de één of andere reden voelen sommige criminelen zich erg aangetrokken door cryptocurrencies voor het uitvoeren van hun clandestiene transacties. Veel blockchains zijn echter volledig transparant waardoor hun transacties een stuk gemakkelijker zijn te traceren. Toch wagen een aantal criminelen zich hier alsnog aan, maar in Australië wordt dit niet getolereerd. In dit land worden mensen die crypto voor illegale doeleinden gebruiken zelfs harder aangepakt dan hun ouderwetse collega’s.

Ripple moet $2 miljard megaboete betalen in XRP zaak, eist waakhond
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Zwaardere straf voor crypto-criminelen

Dat schrijven onderzoekers Aaron Lane en Lisanne Adam van de Australische Monash University in een nieuw onderzoek. Volgens het onderzoek worden ‘crypto criminelen’ zwaarder bestraft dan criminelen uit de traditionele financiële wereld. Ze zouden namelijk “meer planmatigheid en meer deskundigheid” in huis hebben. Cryptomunten bemachtigen zou meer technische vaardigheden vereisen vergeleken met de rest van de bevolking, die misschien niet bekend is met zulke technieken.

Daarom deelt de rechtbank regelmatig zwaardere straffen uit. De studie onderzocht 103 Australische strafzaken tussen 2009 en 2020. 59 van de uitspraken leidden tot een straf, 44 zaken kregen een andere uitkomst.

Advertentie

Verschillen in crypto-kunde

De onderzoekers vinden niet niet altijd terecht. Ze concluderen dat de rechtbank het verschil tussen verschillende soorten crypto-transacties moet kunnen onderscheiden, zeker naarmate de adoptie van cryptovaluta toeneemt. ‘Bekwaamheid is een spectrum,’ is de conclusie.

Zo gebruiken sommige criminelen gecentraliseerde exchanges waar Know-Your-Customer (KYC) wetten op van toepassing zijn. Deze bedrijven zijn verplicht om je te vragen om je persoonsgegevens zodra je een account aanmaakt, en als de overheid vraagt om betalingsgegevens, moet het bedrijf deze opgeven. Daardoor is het voor de overheid relatief gemakkelijk om te achterhalen wie er achter een transactie zit.

Maar er zijn ook manieren om transactiedata onduidelijk te maken. Zogeheten crypto mixers zijn daar voorbeelden van. Mixers zijn een soort handelsplatformen die coins van verschillende deelnemers met elkaar ‘mengen’, zodat het niet duidelijk is van wie de tokens zijn. Dan wordt het voor opsporingsinstanties al moeilijker om transacties te traceren op de blockchain.

Cryptovaluta hebben ondanks de transparantie soms nog steeds een soort ‘Dark Web’ bijsmaak, en dat is in principe niet nodig. Begin dit jaar meldde onderzoeksbureau Chainalysis dat slechts 0,15% van alle transacties in crypto verbonden waren aan criminaliteit. Dat is een stuk lager dan met fiatvaluta. “Misdaad wordt een steeds kleiner onderdeel van het cryptocurrency ecosysteem,” concludeerde Chainalysis.

Denk jij bij crypto eerder aan criminaliteit of aan handige toepassingen waar de wereld wat aan heeft? Vertel het ons in Discord!

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie