Simon Bosch Simon Bosch
27/07/2022 17:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/07/2022 17:15

Crypto hacks nemen ondanks lage koersen flink toe

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto hacks nemen ondanks lage koersen flink toe

Foto: JARIRIYAWAT/Shutterstock

De prijzen van de meeste cryptocurrencies zijn enorm hard gedaald de afgelopen maanden. Maar dat maakt hackers niet zoveel uit, volgens cybersecuritybedrijf SonicWall. Het totale bedrag aan buitgemaakte tokens is zelfs hoger, ondanks de lagere prijzen.

Bitcoin op je MetaMask wallet straks mogelijk, volgens geruchten
Bitcoin op je MetaMask wallet straks mogelijk, volgens geruchten

Record in crypto hacks

In een halfjaarlijks onderzoek beschrijft het bedrijf dat het wereldwijde volume aan gestolen tokens in de eerste helft van 2022 is toegenomen tot 66,7 miljoen dollar. Dat is maar liefst 30% meer dan in de eerste helft van 2021. Januari en februari springen met kop en schouders boven de andere maanden uit. Januari zag een recordbedrag van 18,4 miljoen dollar aan diefstallen. Dat is bijna drie keer zoveel als het voorgaande record uit maart van 2020, dat lag op 15,49 miljoen USD.

In februari van dit jaar is ook een groot bedrag gestolen. Maar daarna is het volume hard gedaald – gelukkig maar, in dit geval. In mei daalde het bedrag zelfs tot onder de 5 miljoen dollar.

Advertentie

Verschuivingen en veranderingen

Bijzonder is dat er een hele hoge correlatie lijkt te zijn tussen de bedragen die gehackt worden en de seizoensgebondenheid in de markt. Crypto-activa presteerden in het verleden bij uitstek goed aan het eind van het jaar. De zomer wordt vaak gekenmerkt door weinig opwaartse koersen.

Dit kun je kennelijk goed zien in het volume. Waar dit door komt is niet duidelijk; misschien zijn veel criminelen in de zomer ook op vakantie, of misschien is de interesse minder groot.

Ook hebben hackers gemiddeld genomen een voorkeur gekregen voor andere sectoren. Voorheen werden vooral de overheid, educatieve instellingen en zorginstellingen getroffen door bijvoorbeeld ransomware. Het losgeld moest (en moet) vaak in crypto worden betaald.

Maar nu zijn de retail-industrie en finance-wereld geraakt. Winkeliers zijn 63% vaker getroffen ten opzichte van vorig jaar. Hacks in de finance-industrie zijn zelfs met 269% toegenomen.

Het is niet duidelijk of SonicWall Decentralized Finance (DeFi) hierbij meerekent. De afgelopen tijd hebben we een hoop hacks van decentrale handelsplatformen gezien, het zou kunnen dat criminelen deze liever aanvallen dan gecentraliseerde partijen. Laatstgenoemde neemt de beveiligingsonderzoeker vermoedelijk in ieder geval mee in de berekening.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie