Erik Juffermans Erik Juffermans
28/09/2022 10:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/09/2022 10:00

YouTube van Zuid-Koreaanse regering gehackt door crypto scammers

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
YouTube van Zuid-Koreaanse regering gehackt door crypto scammers

Foto: Panchenko Vladimir/Shutterstock

De afgelopen maanden zijn meerdere grote YouTube-kanalen in Zuid-Korea gehackt, onder andere van de regering, meldt lokaal nieuws. Achter de hacks zaten crypto scammers die vervolgens de accounts gebruikten om investeerders in de val te lokken.

DNB legt cryptobeurs Crypto.com miljoenenboete op na overtreden wet
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Nepvideo’s van Elon Musk

Een van de gehackte accounts was het officiële kanaal van de Zuid-Koreaanse regering. De scammers veranderden de naam van het account in ‘SpaceX Invest’ en gebruikten videomateriaal van SpaceX en Tesla CEO Elon Musk. Via de bestaande video’s van Musk, die praat over bitcoin (BTC) en de crypto industrie, worden kijkers overgehaald frauduleuze software te downloaden.

Naast het account van de regering, hackte oplichters ook de kanalen van het Nationale Museum van Moderne Kunst en van de Korea Tourism Organization. De video’s van de oplichters werden op deze kanalen na enkele uren weer offline gehaald.

Volgens Park Tae-Hwan, van een emergency response center, was de bedoeling van de scammers om frauduleuze crypto zwendel naar het groot publiek te brengen. Volgens hem moeten organisaties ervoor zorgen dat hun beveiliging op orde is. Hij meent dat meerdere organisaties een groot risico lopen op dergelijke cyberaanvallen.

Wereldwijde crypto oplichtingen

Recent werd er ook al een organisatie in Groot-Brittannië slachtoffer van een soortgelijke zwendel. In juli werd het officiële YouTube-account van het Britse leger gehackt door scammers die het account gebruikten om een crypto zwendel te promoten. Ook toen reageerde de autoriteiten adequaat en loste het probleem snel op.

Met de stijgende populariteit van cryptocurrencies, stijgt ook de activiteit van crypto scammers. Steeds meer nietsvermoedende investeerders vallen ten prooi aan deze frauduleuze praktijken. Een recent onderzoek uit Australië maakte bekend dat Australiërs gezamenlijk al bijna een kwart miljard dollar (AUD) verloren aan crypto oplichtingen.

De crypto scammers hebben het veel te makkelijk. Een andere onderzoek toonde onlangs aan hoe gemakkelijk het is om crypto te stelen via dit soort scams. Een expert creëerde een ‘nep scam’ en haalde hiermee op simpele wijze honderdduizend dollar binnen. Hij deed dit om het bewustzijn voor het grote risico van crypto oplichtingen te vergroten.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie