Simon Bosch Simon Bosch
25/11/2023 08:07 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/11/2023 10:48

Zuid-Korea start in 2024 crypto test met 100.000 inwoners

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Shutterstock/Millenius

Veel overheden zijn nog steeds niet zo blij met cryptocurrencies. Althans, niet met de openbare coins die niet door overheden zelf zijn uitgegeven. Ze worden namelijk gelukkiger van Central Bank Digital Currencies of CBDC’s, waar ze de volledige zeggenschap over hebben. Zuid-Korea is van plan om volgend jaar een grote test te doen.

Ethereum ETF: Ook grote vermogensbeheerder ziet goedkeuring somber in
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Zuid-Korea start met CBDC test

Dat schreef Korea Times op donderdag. De zakenkrant woonde een conferentie in Zuid-Korea’s hoofdstad Seoul bij, waar Bank of Korea (BOK) gouveneur Rhee Chang-yong een gesprek hield met Bank for International Settlements (BIS) directeur Agustin Carstens. Het duo sprak over de plannen van de Koreaanse centrale bank om een CBDC uit te geven.

BOK legde uit dat een CBDC enkele voordelen heeft ten opzichte van ‘regulier’ digitaal geld in het bankensysteem. Zo zijn de transactiekosten lager, wikkelen transacties sneller af, zijn ze beter te verifiëren en is fraude een minder groot probleem. Ook moet het problemen rondom bijvoorbeeld kindertoeslag oplossen. Althans, dat wil de centrale bank gaan testen.

In het eerste kwartaal van 2024 zullen 100.000 individuen (ongeveer 0,2% van de bevolking) het netwerk uitproberen. In het proefproject moeten zij de digitale Koreaanse won kunnen gebruiken voor allerhande goederen, maar er zijn ook enkele beperkingen. Zo zullen internationale transacties tussen verschillende valuta nog niet mogelijk zijn.

Als banken vergelijkbare testprojecten zouden voorstellen, dan zouden deze parallel aan dit project kunnen lopen, aldus Korea Times.

Advertentie

Niet iedereen blij met CBDC’s

CBDC’s zijn een controversieel onderwerp. Zuid-Korea is niet de enige die al relatief ver in de ontwikkeling is. De Chinese overheid betaalt ambtenaren bijvoorbeeld al uit in de digitale yuan.

Binnen het Europees Parlement was afgelopen zomer nog veel weerstand voor de digitale euro, veel parlementsleden zagen het voordeel van een CBDC ten opzichte van het huidige financiële systeem niet in. Het zou vooral privacyzorgen introduceren.

Maar de Europese Centrale Bank (ECB) beweert juist dat CBDC’s superieur zijn in het bewaken van de privacy, want anders vullen private stablecoins dit gat op. De uitgevers zouden de gegevens van klanten dan kunnen verkopen aan adverteerders.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie