Robin Hazekamp Robin Hazekamp
05/06/2023 19:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/06/2023 19:00

Advocaat spreekt over de kansen van Ripple in XRP rechtszaak

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Justin Bieber en Paris Hilton in juridische strijd over crypto

Foto: RomanR/Shutterstock

John Deaton, advocaat en een bekend fan van Ripple (XRP), heeft in een podcast zijn mening uitgesproken over de rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Volgens hem staat de SEC er in de rechtszaak niet goed voor en is de kans dat Ripple er met de winst vandoor gaat, veel groter. 

Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
  • xrp-xrp-logo
    Ripple nieuws

Winkans SEC laag klein

In de podcast vertelt Deaton dat hij de kans op winst voor de SEC lager dan 3% acht. Dit is volgens hem mede te danken aan de speech en documenten van William Hinman die zijn vrijgegeven. Hinman, voormalig directeur van bedrijfsfinanciën van de SEC, uitte in een speech dat hij Ethereum (ETH) geen effect vond omdat het genoeg gedecentraliseerd zou zijn.

De rechtszaak is aangespannen omdat de SEC van mening is dat XRP een effect is en dat mag niet zonder vergunning verkocht worden. Dat een voormalig directeur van de SEC eerder heeft geuit dat een andere cryptocurrency niet als effect wordt geacht, is mogelijk in het voordeel van Ripple. 

In de podcast zegt Deaton dat hij de winkans van Ripple rond de 25% acht. De kans op een ‘splitting the baby’ uitspraak is volgens hem veel groter. ‘Splitting the baby’ is een veelgebruikte term in de rechtspraak die verwijst naar de christelijke koning Salomo, die met zijn wijsheid op vindingrijke manieren rechtszaken oploste.

Het houdt in dat de rechter ervoor kiest om een gulden middenweg te nemen en een partij maar gedeeltelijk bestraft. Volgens Deaton is er een 50% kans dat rechter Torress ervoor kiest om die middenweg te nemen. In het geval van de middenweg zal worden geoordeeld dat XRP voor 2018 nog een effect was, maar daarna niet meer. 

Advertentie

Uitspraak betrekt secundaire markt niet

Volgens Deaton zal de uitspraak hoe dan ook de secundaire markt niet betrekken. Eventuele overtredingen die Ripple zou hebben gemaakt, staan los van de handel in al aangeschafte XRP tokens. 

“Ik denk dat XRP zelf niet als effect zal worden beschouwd (….) zelfs als rechter Torres beslist dat Ripple de wet heeft overtreden, zal dat zich niet betrekken op de secundaire markt.”

Deaton verwacht dat de rechtszaak niet lang meer zal duren. Volgens hem zal de rechtszaak, die sinds december 2020 loopt, voor eind september 2023 eindigen. De reden die hij hiervoor geeft is dat rechter Torres schade aan haar carrière oploopt als ze dat niet doet. Zou zij de rechtszaak tot na september 2023 laten lopen, dan zou zij terechtkomen op een zogeheten ‘zes-maanden-lijst‘.

De lijst bevat namen van rechters die meer dan zes maanden de tijd namen om een motie in acht te nemen. In de wereld van rechtspraak is het terechtkomen op een dergelijke lijst schadelijk voor je carrière. Zou zij ooit hogerop willen als rechter, dan is het zeer benadelend om op deze lijst te staan. Hierdoor wordt ze dus als het ware onder druk gezet, wat in de wereld der rechtspraak niet zou moeten kunnen. 

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Ripple fans opgelet

Deaton verwacht dat deze laatste fase van de rechtszaak een positief effect zal hebben op de koers van XRP. Hij gelooft dat een waarde tussen de twee en tien dollar realistisch lijkt. Hij vertelt dat het voor Ripple fans belangrijk is een oogje in het zeil te houden voor de vrijgeving van documenten op 13 juni. Op 13 juni zullen de Hinman-documenten worden vrijgegeven. Hierin zullen niet alleen de speech, maar ook mailtjes tussen Hinman en de Ethereum Foundation voorkomen.

Hou er echter rekening mee dat Deaton zelf een XRP houder en fan is. Zelfs met de ethereum documenten, kan het zijn dat de rechter oordeelt dat XRP niet gedecentraliseerd genoeg is om aan de effecten bestempeling te ontkomen. Als XRP die stempel krijgt, dan is de kans groot dat exchanges de munt snel zullen verwijderen van hun platformen en de prijs zal kelderen. Dat zagen we ook eind 2020 gebeuren, toen de aanklacht bekend werd gemaakt.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie