Timo Bult Timo Bult
20/10/2023 10:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/10/2023 09:34

Goed XRP nieuws kan een naar staartje krijgen, zegt juridisch expert

XRP-XRP
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Goed XRP nieuws kan een naar staartje krijgen, zegt juridisch expert

Foto: best time photos/Shutterstock

Het grote nieuws vandaag is dat er een nieuwe ontwikkeling is in de Ripple (XRP) rechtszaak. De Amerikaanse toezichthouder die Ripple en zijn leiders voor de rechter trok, besloot zich deels terug te trekken. Maar is dit nieuws ook echt positief? Volgens de Chief Legal Officer (CLO) van Cboe Digital kan er een naar staartje aan het besluit van de toezichthouder zitten.

Ripple rechtszaak: SEC dient laatste reactie in, afronding nabij
Ripple rechtszaak: SEC dient laatste reactie in, afronding nabij

De onderdelen van de Ripple rechtszaak

Wie het crypto nieuws regelmatig in de gaten houdt is vast en zeker bekend met de Ripple rechtszaak. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) sleepte het bedrijf en zijn leiders voor de rechter. XRP zou namelijk een investeringscontract (security) betreffen. En daarom had het bedrijf zich moeten registreren en zich aan strenge wet- en regelgeving moeten houden.

Het is een ingewikkelde juridische strijd die zich vooral in de Verenigde Staten afspeelt. Bij meerdere crypto-projecten, waaronder LBRY, hing het zwaard van Damocles al boven het hoofd. De SEC probeert projecten aan te klagen en zodoende de cryptomarkt te reguleren.

Ripple moest daar niets van hebben en besloot terug te vechten. Het bedrijf werd al deels in het gelijk gesteld door de rechter. Wel liep de rechtszaak tegen de Ripple CEO Brad Garlinghouse en uitvoerend voorzitter Chris Larsen nog. Zij zouden illegaal XRP hebben verkocht.

Ripple topmannen winnen, maar is het positief?

De SEC heeft de aanklachten tegen Garlinghouse en Larsen nu ingetrokken. Een belangrijke overwinning, zo is onder andere te zien aan de reactie van de XRP koers die vlak na het nieuws keihard steeg. Maar de CLO van Cboe Digital, Katherine Kirkpatrick leest tussen de regels toch enige narigheid:

“De SEC heeft de zaak tegen de topmannen van Ripple vrijwillig ingetrokken. Dit betekent dat ze veel eerder in beroep kunnen gaan tegen de Ripple-beslissing – anders hadden ze moeten wachten tot de conclusie van dat proces in het late voorjaar.”

Kortom, doordat de SEC de aanklacht tegen de individuen heeft ingetrokken kan het eerder in beroep gaan tegen de eerdere uitspraak in de Ripple rechtszaak. Het blijft afwachten of de toezichthouder dit ook echt zal doen. De SEC kwam namelijk al een aantal keer van een koude kermis thuis als het gaat om rechtszaken omtrent crypto.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Gigantische XRP prijsstijging op de loer, volgens crypto-analisten
Gigantische XRP prijsstijging op de loer, volgens crypto-analisten
XRP, Cardano en vele anderen zijn 'zombie' volgens Forbes
XRP, Cardano en vele anderen zijn ‘zombies’ volgens Forbes
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Advertentie