Timo Bult Timo Bult
14/07/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/07/2023 13:00

XRP rechtszaak: te vroeg gejuicht? SEC gooit handdoek niet in de ring

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple advocaat haalt hard uit na reactie toezichthouder over XRP zaak

Foto: g0d4ather / Shutterstock.com

Ripple, het bedrijf achter XRP, stond in een rechtszaak recht tegenover een Amerikaanse toezichthouder; de Securities and Exchange Commission (SEC). In het recente XRP nieuws was te lezen dat de rechtszaak een grote wending heeft genomen. De rechter heeft Ripple namelijk voor het grootste deel in het gelijk gesteld. Maar hoe reageert de SEC op het nieuws?

Een ETF voor XRP is meer dan welkom, zegt Ripple CEO Brad Garlinghouse
  • xrp-xrp-logo
    Ripple nieuws

SEC reageert op uitspraak XRP rechtszaak

In een statement aan The Block laat een woordvoerder van de instantie weten: “We zijn verheugd dat de rechtbank heeft vastgesteld dat XRP-tokens door Ripple werden aangeboden en verkocht als effecten in strijd met de effectenwetten in bepaalde omstandigheden.”

Terwijl XRP op zichzelf geen effect zou zijn, zoals de rechter heeft bepaald, waren de XRP verkopen door Ripple aan institutionele klanten dat wél. Op dit vlak kreeg de SEC dus gelijk.

Bovendien is de SEC blij dat de Howey-test bepaalt of een cryptocurrency een effect betreft. Deze test stamt uit 1946 en wordt sindsdien gebruikt om te bepalen of een bepaalde transactie een effect (ook wel investeringscontract) betreft.

“De rechtbank was het met de SEC eens dat de Howey-test de effectenanalyse van cryptotransacties bepaalt en verwierp de verzonnen test van Ripple over wat een investeringscontract inhoudt,”

De instantie focust in de verklaring dus vooral op de successen en niet op de toch wel significante nederlaag op andere vlakken. Het stelt daarnaast de “beslissing te blijven onderzoeken.” Het houdt hiermee de deur om in beroep te gaan open. Het is dan ook zeer onwaarschijnlijk dat de SEC nu de handdoek in de ring gooit.

Lees hier meer over wat effecten precies zijn en waarom het van belang is voor crypto zoals XRP en cardano (ADA).

Ripple (XRP) advocaat haalt hard uit

De verklaring van de SEC ging natuurlijk niet onopgemerkt voorbij aan het XRP-kamp. Stuart Alderoty, chief legal officer bij Ripple, noemt de verklaring “triest.” Hij voegde daar nog de volgende harde woorden aan toe:

“Neem het verlies. Jullie hebben het verdiend.”

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie