Roy van Krieken Roy van Krieken
13/07/2022 18:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/07/2022 18:01

Ripple scoort grote overwinning in XRP rechtszaak

Nieuws
Ripple contra la SEC: ¿el resultado será una cuantiosa multa?

Foto: Maksim Safaniuk/Shutterstock

Ripple (XRP) heeft in de beruchte rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een belangrijke overwinning geboekt. De rechter sprak namelijk in het voordeel van Ripple over een kwestie waarin de SEC bepaalde cruciale documenten verborgen wilde houden.

‘Haastige’ bitcoin-dump leverde Duitse overheid €2,6 miljard op
'Haastige' bitcoin-dump leverde Duitse overheid €2,6 miljard op

Ripple vs. SEC

Ripple is al meer dan jaar verwikkeld in een rechtszaak met de SEC. Het bedrijf zou XRP tokens hebben verkocht als effect, ofwel security, zonder dat zij hiervoor de benodigde licenties hadden. Ripple ontkent dit stellig en bepleit dat XRP helemaal geen security is.

Een behoorlijke tijd geleden gaf een hooggeplaatste functionaris bij de SEC, Bill Hinman, een speech waarin hij duidelijk stelde dat ether (ETH) geen security was. Dit is volgens Ripple een cruciaal feit ter verdediging van hun standpunt dat XRP ook geen security is.

De SEC probeerde echter de speech van Hinman buiten de rechtszaak te houden. De toezichthouder stelde dat de speech werd geschreven vanuit een persoonlijk standpunt en ook dat het Amerikaanse attorney-client privilege hier van toepassing zou zijn. De SEC wilde dus niet dat de speech van Hinman als bewijsstuk werd gebruikt in de rechtszaak.

Advertentie

Rechter haalt uit naar SEC in XRP rechtszaak

Rechter Sarah Netburn wilde hier echter niets van weten. Zij gaf Ripple gelijk en beschuldigde de SEC zelfs van hypocrisie! Volgens de rechter is onzin dat de speech slechts de persoonlijke standpunten van Hinman verwoordde en van attorney-client privilege is volgens rechter Netburn ook geen sprake. Een grote overwinning voor Ripple dus.

“De hypocrisie om enerzijds tegenover het Hof te betogen dat de Speech niet relevant is voor het inzicht van de markt in hoe de SEC cryptocurrency zal reguleren, en anderzijds dat Hinman bij het opstellen van zijn Speech juridisch advies van SEC-advocaten heeft gevraagd en ingewonnen, suggereert dat de SEC haar standpunten in rechtszaken inneemt om haar gewenste doel te bevorderen, en niet uit een trouwe trouw aan de wet.”

De toespraak van Hinman wordt door velen in de Ripple gemeenschap gezien als een cruciaal bewijsstuk dat in het voordeel van Ripple Labs zou kunnen werken. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Advertentie

Trending Ripple nieuws

XRP stijgt 40% in
XRP stijgt 40% in “meest significante uitbraak in crypto-geschiedenis”
Advertentie