Erik Juffermans Erik Juffermans
17/07/2023 12:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/07/2023 12:30

Ripple (XRP) rechtszaak: waarom hoger beroep “onwaarschijnlijk” is

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple (XRP) rechtszaak: waarom hoger beroep

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Afgelopen donderdag oordeelde een rechter dat XRP tokens van Ripple niet kwalificeren als effect. Althans, wanneer de XRP op crypto exchanges worden verhandeld. Dat is een geweldige overwinning voor Ripplem maar de grote vraag is nu of de Security and Exchange Commission (SEC) dit vonnis zal aanvechten. Volgens de bekende durfkapitalist Kathryn Haun is dit scenario erg onwaarschijnlijk.

Heeft de XRP koers een bodem bereikt tegenover bitcoin?
Heeft de XRP koers een bodem bereikt tegenover bitcoin?

De SEC wil verwarring in crypto

Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple, speculeerde dit weekend al dat een nieuw proces in hoger beroep jaren in beslag kan nemen. Kathryn Haun, oprichter van Haun Ventures en directielid van Coinbase, deed via Twitter ook haar duit in het zakje over de situatie.

Volgens Haun is het nog maar de vraag of de SEC überhaupt in hoger beroep zal gaan. De reden hiervoor is de motivatie van de SEC. Een hoger beroep zou suggereren dat de SEC wetgevende duidelijkheid wil, en volgens Haun is dit precies wat de SEC niet wil. Om de adoptie van crypto tegen te gaan, wil de SEC juist dat er verwarring is, zodat institutionele investeerders aan de zijlijn blijven staan.

“Alles is mogelijk, maar een onmiddellijk beroep lijkt onwaarschijnlijk. [De SEC] zou dan de rechtbank zou moeten vragen om deze beslissing op te splitsen, en ik ben sceptisch dat de SEC daadwerkelijk juridische duidelijkheid wil.

De Commissie profiteert van de huidige verwarring en om dit te verliezen verliezen in hoger beroep zou alleen maar haar hele sagenda in gevaar brengen. Het zou me dus verbazen als de SEC nu in hoger beroep zou gaan.”

Als Coinbase directielid is zij echter alles behalve onpartijdig in deze juridische kwestie. Dat geldt natuurlijk ook voor Ripple CEO Garlinghouse, die onlangs een dergelijke uitspraak maakte over de regelgevende onduidelijkheid:

“Ze wisten dat er verwarring was. Ze deden dingen puur om deze verwarring te vergroten. De SEC heeft de voorkeur gegeven aan macht en politiek boven goed bestuur en het verschaffen van duidelijke wetgeving.”

De Ripple strijd is nog niet afgelopen

Hoewel de uitspraak van de rechter mooi nieuws is voor XRP beleggers, is de rechtszaak nog niet afgelopen. De rechter oordeelde weliswaar dat XRP geen effect is in de secundaire verkoop, maar oordeelde ook dat Ripple de effectenwet overtrad toen het XRP direct verkocht aan instituties.  Voorlopig is het dus nog afwachten of en wanneer de SEC het rechterlijke besluit zal aanvechten.

Ook is de strijd tussen de SEC en crypto sector zeker niet ten einde. Zo is crypto exchange Coinbase zelf ook ook verwikkeld in een rechtszaak met de commissie. De Amerikaanse bank JPMorgan claimde al dat het vonnis van de rechter erg bruikbaar is voor Coinbase in diens rechtszaak. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Gigantische XRP prijsstijging op de loer, volgens crypto-analisten
Gigantische XRP prijsstijging op de loer, volgens crypto-analisten
XRP, Cardano en vele anderen zijn 'zombie' volgens Forbes
XRP, Cardano en vele anderen zijn ‘zombies’ volgens Forbes
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Advertentie