Robin Hazekamp Robin Hazekamp
30/06/2023 12:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/06/2023 12:00

Bitcoin beurs Coinbase bijt van zich af: ‘laat rechtszaak nu vallen’

Nieuws
Bitcoin beurs Coinbase bijt van zich af: ‘laat rechtszaak nu vallen’

Foto: Foto: David Esser / Shutterstock.com

Crypto exchange Coinbase heeft gisteren een motie ingediend in de rechtszaak waarin ze worden aangeklaagd door de Securities and Exchange Commission (SEC). In de motie verzoeken ze de rechtbank om de rechtszaak af te wijzen, gezien ze van mening zijn dat cryptocurrencies niet als ‘effecten’ kunnen worden gezien en dat daarom de rechtszaak ongegrond is. 

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Motie ingediend vanwege ongegronde aantijgingen

Coinbase werd door de SEC aangeklaagd vanwege het faciliteren van handel in 12 ‘effecten’, zonder de juiste vergunningen. De stelling dat cryptocurrencies als effecten kunnen worden gezien wordt alom omstreden in de crypto industrie. In de ingediende motie heeft de SEC volgens Coinbase buiten het boekje gehandeld door de effectenwet toe te passen op bepaalde digitale valuta.

De manier waarop ze de wet hebben toegepast wijkt namelijk sterk af van het gebruikelijke kader van wetgeving. Omdat de SEC’s beschuldigingen ongegrond zijn en er onterecht gereguleerd wordt, eist Coinbase dat de SEC de zaak laat vallen.

De motie benadrukt de houding van Coinbase tegenover de SEC en de rechtszaak. Al eerder beet Coinbase flink van zich af. Met deze ingediende motie geeft Coinbase opnieuw aan zich niet zomaar bij de rechtszaak neer te leggen. In hun motie is Coinbase dan ook zeer duidelijk over wat ze van de aantijgingen vinden:

“Zelfs als de SEC gelijk heeft over welke digitale activa en diensten binnen hun jurisdictie vallen, dan nog moeten de juridische acties van de SEC op onafhankelijke gronden worden afgewezen, aangezien het de eerlijke proces rechten van Coinbase schendt en het proces op zichzelf wordt misbruikt.”

Advertisement

Crypto als cardano onterecht als effecten bestempeld

Indien een platform handel in effecten aanbiedt, moeten ze daar de juiste vergunningen voor hebben. Het is de grondreden voor de rechtszaken tegen Coinbase en Binance. De SEC verwijt Coinbase ervan handel in effecten te faciliteren.

Cryptocurrencies die als effecten zijn aangewezen, omvatten Cardano (ADA), Solana (SOL), Polygon (MATIC) en The Sandbox (SAND). Maar in de motie is Coinbase van mening dat geen enkele van deze coins als effecten kunnen worden beschouwd. Volgens hen zijn de coins ook bij secundaire handel geen effecten. 

Coinbase verwijst ook naar een aantal inconsistenties binnen de SEC. Het bedrijf benadrukt dat in een aantal van de voorgaande aantijgingen van de SEC, zes van de twaalf als effect bestempelde coins helemaal niet ter sprake kwamen. Men kan hier als achterliggende reden een destijds lagere omvang van de coins aanwijzen, maar voor deze coins geldt dat niet zo zeer.

Een ander punt dat in de motie ter sprake komt is dat Coinbase een publiek bedrijf is. De SEC heeft toegestaan dat Coinbase een beursgenoteerd bedrijf werd, terwijl ze toen al handel in dergelijke munten aanboden. Dat de SEC daar nu van terugkrabbelt, brengt bij het leidinggevende team van Coinbase veel frustratie naar boven.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement