Erik Juffermans Erik Juffermans
16/07/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/07/2023 18:00

XRP rechtszaak: Hoger beroep kan jaren duren, zegt Ripple baas

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Justin Bieber en Paris Hilton in juridische strijd over crypto

Foto: RomanR/Shutterstock

Afgelopen week oordeelde rechter Analisa Torres dat XRP tokens van Ripple niet kwalificeren als effect wanneer deze verhandeld worden op crypto exchanges. De kans is zeer aannemelijk dat de Security and Exchange Commission (SEC) dit vonnis van de rechter gaat aanvechten. Heel snel zal dit echter niet gaan gebeuren. Volgens de CEO van Ripple, Brad Garlinghouse, kan een dergelijk proces erg lang duren. Dit claimt de CEO in een interview met Bloomberg.

Ex-Ripple directeur gaat aan de slag bij Nederlands cryptobedrijf
  • xrp-xrp-logo
    Ripple nieuws

XRP wel of geen effect?

Het vonnis van rechter Torres is enigszins gecompliceerd. Zoals hierboven vermeld, is XRP geen effect wanneer de token verhandeld wordt door particuliere handelaren op crypto exchanges. De rechter oordeelde echter dat XRP wel kwalificeert als effect wanneer deze verkocht wordt door Ripple zelf aan institutionele investeerders, zoals in het verleden is gebeurd.

Garlinghouse wuift dit tweede punt gemakkelijk weg. Dit is volgens hem ”het kleinste onderdeel” van de rechtszaak. De echte overwinning is namelijk het vonnis dat XRP geen effecten zijn wanneer deze verhandeld worden op crypto beurzen.

Hoger beroep kan jaren op zich laten wachten

De kans is groot dat de SEC ervoor kiest om dit besluit van de rechter aan te vechten in hoger beroep. Het kan echter jaren duren voordat er een nieuwe uitspraak volgt uit het hoger beroep, aldus Garlinghouse.

“Op basis van de wet, is XRP nu geen effect. Dit is het geval tot de SEC een kans heeft om het besluit aan te vechten. Dit kan jaren duren. We zijn erg optimistisch.”

Naast het bespreken van de rechtszaak deelde Garlinghouse in het interview nog een paar harde klappen uit aan de SEC. Volgens hem is de SEC erop uit geweest in om “verwarring te zaaien”. 

“Ze wisten dat er verwarring was. Ze deden dingen puur om deze verwarring te vergroten. De SEC heeft de voorkeur gegeven aan macht en politiek boven goed bestuur en het verschaffen van duidelijke wetgeving.”

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie