Erik Juffermans Erik Juffermans
15/07/2023 14:38 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/07/2023 14:38

Ripple (XRP) baas: “Wij hebben gewonnen. Zij hebben verloren.”

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple annuleert plotseling belangrijke strategische overname

Foto: rafapress/Shutterstock

Deze week behaalde Ripple (XRP) een historische, maar gedeeltelijke, overwinning in de rechtszaak tegen de Securities and Exchange Commission (SEC). Volgens de CEO van Ripple, Brad Garlinghouse, is de poging van de SEC om het als een gedeelde overwinning af te schilderen: “zielig.”

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

“Volledige overwinning Ripple”

Charles Gasparino, een verslaggever van het Amerikaanse nieuwsplatform Fox, suggereert dat de uitslag van de rechtszaak een gelijkspel betrof. Garlinghouse reageert via Twitter op Gasparino, en stelt een gesprek voor om uit te leggen hoe het precies zit.

“Charlie, ik komt graag naar de studio om de feiten te bespreken. Elke poging van de SEC om dit af te schilderen als een soort gedeelde overwinning is zielig. Ze verloren op alles wat ertoe doet (zoals veel advocaten hebben opgemerkt, niet alleen die van Ripple).”

Aldus Garlinghouse. Toch is het mogelijk dat Ripple wel boetes moet betalen, maar dat is volgens de CEO niet relevant. Hij benadrukt dat de rechtszaak vooral om de status van XRP ging en of het kwalificeert als investeringscontract onder de Amerikaanse effectenwetgeving.

“Op je vraag hier over mogelijke boetes – dat is aan de rechtbank om te beslissen, niet aan de SEC. Je weet heel goed dat deze zaak nooit over boetes of straffen ging, maar over het vaststellen van de effectensstatus van XRP. Wij hebben gewonnen. Zij hebben verloren.”

Nog steeds onduidelijkheid

Toch is hierover ook de nodige verdeeldheid te bekennen. Er zouden uitzonderingen zijn wanneer XRP wel of niet een effect is. De topjurist van Coinbase, ook verwikkeld in een rechtszaak met de SEC, zegt dat dit niet klopt en meldt dat XRP nooit een effect is:

“Laat je niet misleiden dat rechter Torres zou geoordeeld hebben dat XRP soms een effect is en soms niet. Dit is exact het tegenovergestelde van haar uitspraak: XRP zelf is NOOIT een effect. Pagina 15: ‘XRP, als een digitale token, is zelf geen contract, transactie of schema dat voldoet aan de Howey vereisen van een investeringscontract’.”

Aldus Grewal. De Howey Test is een test om vast te stellen of een product kwalificeert als effect. Volgens de rechter voldoet de secundaire verkoop van XRP niet aan de criteria van de Howey test en valt daarom niet onder het toezicht van de SEC. De SEC zal dit vonnis echter aanvechten in hoger beroep.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Ripple (XRP) rechtszaak: SEC reageert op verzoek voor lagere boete
Ripple (XRP) rechtszaak: SEC reageert op verzoek voor lagere boete
Bizarre XRP voorspelling door cryptobroker - giga run voorspel
Ripple sluit grote strategische samenwerking met overheid
Een ETF voor XRP is meer dan welkom, zegt Ripple CEO Brad Garlinghouse
Ripple dumpt gigantische lading XRP tokens uit mei-reserves
Advertentie