Robin Hazekamp Robin Hazekamp
18/07/2023 17:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/07/2023 17:15

XRP rechtszaak: Financiële waakhond reageert op Ripple overwinning

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Voorzitter crypto waakhond SEC hoort maar $1 te verdienen: wetsvoorstel

Foto: AevanStock/Shutterstock

Gary Gensler, hoofd van de Amerikaanse waakhond Securities and Exchange Commission (SEC), laat zich horen over het verlies in de Ripple rechtszaak. Hij is teleurgesteld over bepaalde aspecten in de zaak, maar ziet ook lichtpuntjes. Welke houding de SEC over de uitspraak gaat aannemen, wordt nog beslist.

Bitcoin-oprichter was bewonderaar van Ripple, oude e-mails duiken op
  • xrp-xrp-logo
    Ripple nieuws

XRP gedeeltelijk geen effect

Op 13 juli was het zo ver. De munt van een van de grootste crypto bedrijven ter wereld, XRP van Ripple, werd geen effect verklaard. Tenminste gedeeltelijk, zegt de rechter in de zaak die al sinds december 2020 loopt. XRP wordt niet als effect gezien indien verkocht op crypto exchanges.

Die beslissing van rechter Torres leidde tot XRP’s koersstijging van $0,47 tot $0,89 in slechts een paar uren. XRP wordt echter wel als effect bestempeld toen Ripple het direct verkocht aan investeerders.

SEC voorzitter Gary Gensler had liever een andere uitspraak gezien, maar heeft zich bij de situatie neergelegd. Gensler was “tevreden” dat de uitspraak beleggers beschermde en niet meeging met het argument dat Ripple op tijd en genoeg informatie aan de SEC had verstrekt.

Advertentie

Houding SEC over Ripple uitspraak wordt nog beslist

Over welke houding de SEC over de uitspraak aanneemt, kan hij ook nog niet veel zeggen:

“Alhoewel we teleurgesteld zijn over wat ze zeiden over particuliere beleggers, zijn we er nog steeds naar aan het kijken en aan het overleggen wat ons standpunt is.”

De SEC heeft al een aantal rechtszaken tegen reuzen binnen de crypto markt aangespannen. Terwijl de Ripple zaak langzaamaan ten einde loopt, zijn de rechtszaken tussen de SEC en Binance en Coinbase pas net begonnen. Als het proces soortgelijk zal lopen zoals de situatie met Ripple, kunnen die nog wel een tijdje gaan duren. Gensler zegt:

“Dus wat is de volgende stap? We gaan gewoon door met het proberen er voor te zorgen dat bedrijven die wellicht niet de regels naleven dat wel te laten doen, zonder vooroordelen en met de belegger op het oog.”

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie