Robin Hazekamp Robin Hazekamp
24/09/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/09/2023 18:30

1,65 miljard euro waaronder crypto ingenomen in enorme witwaszaak

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
1,65 miljard euro waaronder crypto ingenomen in enorme witwaszaak

Foto: Matt Rakowski / Shutterstock.com

In een onderzoek naar een gigantische witwaszaak is 2,4 miljard Singaporese dollar (€1,65 miljard) door de Singapore Police Force ingenomen. Onder de ingenomen waren en valuta vallen miljoenen aan crypto. Het onderzoek loopt al sinds augustus en door recente operaties is de totale ingenomen waarde meer dan verdubbeld.

XMR, ANT, MULTI, VAI houders opgelet: verkoopdruk kan flink toenemen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Miljarden ingenomen, waaronder grote som aan crypto

De Singaporese politie kwam in augustus de kern van een gigantische witwaspraktijk op het spoor. De criminele organisatie harkte miljarden binnen met het witwassen van de winsten van een grote reeks illegale online goksites en scams. De in totaal tien opgepakte verdachten hadden meer dan €1,65 miljard in bezit. 

Tijdens meerdere invallen verspreid over heel Singapore werden onder andere ingenomen:

  • €26,11 miljoen aan crypto;
  • €52,1 miljoen aan contant geld;
  • 294 luxe tassen;
  • 546 juwelen;
  • 68 goudstaven;
  • 204 elektronische apparaten.

Daarnaast werden bankrekeningen met een totale waarde van €773,2 miljoen geconfisqueerd of bevroren. Ook is er beslag gelegd op 110 woningen en 64 voertuigen, met een gecombineerde waarde van €852 miljoen.

Acht verdachten in witwaszaak op de vlucht geslagen

De verdachten hebben verschillende nationaliteiten, maar delen allemaal een Chinese achtergrond. De tien verdachten hadden paspoorten in handen, met onder andere Turkse, Cypryotische, Cambodiaanse, Ni-Vanuatuaanse en Chinese nationaliteiten erop vermeld. 

Naast de tien gearresteerde verdachten wordt er nog gezocht naar acht voortvluchtigen. Twaalf man met relaties aan de criminele organisatie zijn als getuigen in de zaak opgenomen. Een van de tien opgepakte verdachten, de Turkse Vang Shuiming, wordt vier keer beschuldigd van het witwassen van geld en één keer van valsheid in geschrifte.

Witwasexchange gebruikt duizenden gestolen bitcoins voor illegale praktijken

De crypto wereld heeft vaak te maken met witwaspraktijken. De Russische exchange BTC-e stond erom bekend enorme sommen geld wit te wassen. Door de al jarenlang gespannen politieke relaties met Rusland duurde het jaren om de zaak op te rollen. 

De hoofdverdachte in de zaak, CEO Alexander Vinnik, gebruikte 300.000 bitcoins (BTC) die hij van de Mt. Gox exchange had gestolen om de zaak draaiende te houden. De bitcoins hebben vandaag de dag een waarde van €7,5 miljard. Vinnik had de bitcoins samen met een partner in een tijdspanne van meerdere jaren bij elkaar gehackt. De reeks hacks zijn een van de redenen geweest voor de ondergang van de exchange, dat destijds de grootste ter wereld was.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie