Timo Bult Timo Bult
09/11/2022 18:20 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/11/2022 18:20

Associate professor VU Amsterdam: Binance, FTX deal stuit op problemen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Adjunct-hoogleraar VU Amsterdam: Binance, FTX deal stuit op problemen

Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Op dit moment beheerst één onderwerp het crypto nieuws; de situatie omtrent crypto exchange FTX en de overname daarvan door Binance. Laatstgenoemde brak gisteren het nieuws dat het FTX uit de modder wil trekken door de exchange volledig over te nemen. Alhoewel menig crypto-investeerder nu opgelucht ademhaalt nu een grotere ineenstorting voorkomen lijkt te zijn, is een daadwerkelijke overname verre van zeker. Crypto Insiders vroeg Thibault Schrepel, adjunct-hoogleraar in Rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam, om een reactie.

Cryptobeurs wint populariteit door lage tarieven en volledige controle
Cryptobeurs wint populariteit door lage tarieven en volledige controle

Binance en FTX krijgen te maken met antitrustwetten

Het lijkt zo simpel; Binance koopt FTX en klaar is Kees. Helaas zal het waarschijnlijk niet zo soepel verlopen voor de grote gele reus. Aangezien Binance ’s werelds grootste exchange is, en FTX zelf ook in de top 10 staat op het gebied van handelsvolume, stelt Schrepel dat de deal waarschijnlijk een antitrustdrempel zal overschrijden in alle relevante rechtsgebieden. Wat betekent dit?

“De transactie ligt boven de EU-aanmeldingsdrempels, wat betekent dat de ondernemingen groen licht van de Europese Commissie nodig hebben. Mochten zij de overname in de komende weken aanmelden (wat ongebruikelijk is, want prenotificatie duurt meestal maanden voor dergelijke transacties, tijd om alle documentatie te verzamelen, de concurrentieanalyse te starten, enz.) dan heeft de Europese Commissie 25 werkdagen om de deal te analyseren.”

De reden dat onder andere de EU naar de deal zal willen kijken heeft alles te maken met antitrust. “Het antitrust-beleid bestaat uit het verbod op kartelvorming door bedrijven, het verbod op misbruik van machtspositie en het toezicht op fusies,” aldus te lezen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Gezien de posities van Binance en FTX, kan de een niet zomaar de ander overnemen. Dit zou namelijk een oneerlijke machtspositie kunnen veroorzaken.

Exchanges kunnen een flinke boete krijgen

Indien de twee crypto exchanges hun activiteiten alsnog doorzetten dan zou dat serieuze consequenties kunnen hebben. Zo stelt Schrepel: “Mochten de twee ondernemingen hun marktgedrag coördineren – bijvoorbeeld om FTX in leven te houden – dan zouden zij het risico lopen een illegaal kartel te vormen, hetgeen vaak als de ernstigste schending van de antitrustregels wordt beschouwd.”

Eerder liet Schrepel op Twitter weten dat “jumping the gun,” oftewel een valse start maken, fikse boetes tot gevolg kan hebben. In sommige gevallen kan dit wel 10% van de totale omzet van beide partijen bedragen.

Advertentie

Veroorzaakte Binance de instorting?

Schrepel is de schrijver van het boek Blockchain + Antitrust: The Decentralization Formula en weet dan ook veel af van alle wetten en regels die nu om de hoek komen kijken voor Binance en FTX. Volgens hem kan Binance de deal erdoorheen krijgen door te stellen dat het een omvallend bedrijf wilde redden. Maar dan doemt de vraag op, wie veroorzaakte het omvallen van FTX?

“De vraag zal zijn of Binance een rol heeft gespeeld in het mogelijke faillissement van FTX, wetende dat Binance eerder deze week is begonnen met het van de hand doen van zijn FTT (FTX Token) holdings.”

Binance zou vervolgens de eerdere onthullingen door Coindesk als reden voor de verkoop van zijn FTT kunnen opgeven. Op basis van de uitspraken van Schrepel aan Crypto Insiders lijkt het boek dus nog lang niet gesloten, en dat zal zeker niet op de korte termijn gebeuren. De onrust in de crypto-industrie zal waarschijnlijk aanhouden tot er meer duidelijkheid komt over de overname.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
'De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,' zeggen analisten
‘De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,’ zeggen analisten
Grote cryptobeurs trekt stekker uit 'bitcoin hotel' project
Grote cryptobeurs trekt stekker uit ‘bitcoin hotel’ project
Advertentie