Simon Bosch Simon Bosch
30/01/2023 16:23 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/01/2023 16:23

Australische toezichthouder had FTX in vizier, maar deed niets

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
El mayor banco de Australia va a bloquear ciertas criptotransacciones

Foto: sasirin pamai / Shutterstock.com

In november gebeurde het onmogelijke: de enorme cryptobeurs FTX stortte plotseling in. Dit leidde tot een reeks ontdekkingen die tot op de dag van vandaag zijn uitwerking hebben op de crypto-industrie. Blijkbaar plaatste de Australische overheid al langer vraagtekens bij het bedrijf.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Australische beleidsmaker onderzocht bitcoin beurs

Dat blijkt uit 56 documenten die de Australian Securities and Investments Commission (ASIC) vandaag heeft gepubliceerd. Deze bestanden tonen dat de regulator bepaalde diensten die FTX aanbood in Australië onderzocht.

Hiervoor heeft de ASIC een artikel van Australian Financial Review bewaard, de krant beschreef dat de crypto exchange begin 2022 een Australische tak wilde openen. Het wilde klanten onder andere laten handelen met hefbomen van tot 20 keer de waarde van hun eigen inleg. Kennelijk vond de regulator dit artikel interessant genoeg om te bewaren.

Op 11 november vroeg FTX faillissement aan in de Verenigde Staten, waarna ook de Australische tak opgedoekt werd. Vlak hierna verzwaarde het Australische Ministerie van Financiën de regulaties in de crypto-industrie. Het faillissement lijkt hier een belangrijke factor in te zijn geweest. Volgens CoinDesk had FTX Australia 30.000 klanten die door het failliet gaan fiat-valuta en/of crypto kwijt zijn geraakt.

Kennelijk onderzocht de ASIC vóór het faillissement al de situatie bij FTX. Toch deed de vorige regering op veel vlakken niets, volgens de nieuwe Minister van Financiële diensten, Stephen Jones. Het Ministerie van Financiën is al bezig om een gedetailleerd beeld van verschillende cryptocurrencies te vormen, inclusief informatie over wie ze heeft uitgegeven, de onderliggende broncode en andere technische aspecten.

Advertentie

Ontwikkelingen bij crypto exchange FTX

Ondertussen zit FTX nog steeds midden in het faillissement. Voormalig FTX-CEO Sam Bankman-Fried had ook een ander bedrijf, Alameda Research. Het blijkt dat de twee bedrijven nogal een belangenverstrengeling hadden. Zo kreeg Alameda een soort onzichtbare kredietlijn van FTX. Ook had Alameda een enorme hoeveelheid FTT-tokens van FTX overgenomen. Deze transacties worden onderzocht door overheden.

Onlangs is gebleken dat FTX een aantal enorme klanten had, waaronder zelfs Apple en Netflix. Toch heeft het bedrijf inmiddels een nieuwe CEO, en er wordt zelfs al gewerkt aan een mogelijke doorstart.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie